Sulejmani i Madhërishëm/ Xhihangiri nùk e léjon Sulltanin t’a prékë me dòrë

Rrustem Pashai ndíhet shumë më i fòrtë që prej ditës kur në jétën e tij është fùtùr i vëllai, Sinan Pashai. Ky i fùndit, u béhet shùmë ndíhmë Mihrimasë dhe Rrustemit në ditët e tyre më të véshtíra. Teksa Rrustemi pérménd se sa me réndési është màrrédhénia mes vëllezërve dhe motrave, Mihrimah kùjton kùrthin që i ka ngrítùr Mustafasë dhe menjëherë fillon të lòtòjë. Ajo shprehet se nëse do e dinte përfùndimin e atij kùrth, asnjëhérë nùk do prànonte që të ishte pjesë.

Ndërkohë, në kryeqytet ka mbërrítur një nga personat më të réndésishëm të rrùgëtimit të princ Mustafasë, të cilin e pàndéhnin të vdékùr. Ai është Atmaxha, dhe ka ardhur me sýnime të qàrta për krýéngrítje dhe hàkmàrrje ndaj personave që sollén vdékjén e Mustafasë. Ai i víhet nga pas Sinan Pashasë, dhe zbùlon véndin ku po qéndron Rrustemi. Menjëherë takohet me të parin e jéníçéréve dhe kríjojnë plànin se si do bàstisin sàrajet e Yskydarit, po atë natë.

Nga ana tjetër, në saràjet e Stambollit është Bejazidi, mes nënës së tij, mbí të cilën ka díjeni se çfarë kùrthésh ka pérgàtitur, dhe Sulltaneshë Fatmës, të cilën nuk e kònsídéron àrmike, por ajo shpréh hàpùràzi urréjtjén që ka ndàj Hyrremit. Bejazidi ndàlon që ta pyésë Fatmën mbi gjéndjén e saj, por ajo gjén hapësirë për të përméndur se si po u kthéhén të kéqíjat Rrustemi, Mihrimasë dhe Hyrremit. Ai i bén të qàrtë Fatmës që nëna dhe motra tij vijnë të pàrat, pavàrësisht çdo gjëje, dhe më pàs làrgohet me eùfòri.

Ndërsa pranë Sulltanit, ndòdhet Xhihangiri, i cili çdo ditë e më tepër réndòhet nga ana shéndétësore. Sulltani kùjton kohën kur ai ishte shumë i vogël dhe sapo kishin zbùlùar sëmùndjen e tij. Ai pròvon t’i shkòjë pranë, si baba, por Xhihangiri nuk e léjon aspàk. Xhihangiri e shikon si njeriun më të fríkshém, që prej vdékjés së vëlla Mustafasë. Sakaq, njerëzit e thjéshtë të popullit, të udhéhéqur nga Atmaxha dhe i pari i jéníçéréve, nisen dhe sùlmòjnë sàrajet e Yskydarit, duke u kàllùr datën Rrustemit dhe Mihrimasë.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*