Sulejmani i Madhërishëm/ Xhihangiri i hàkérrehet Sulltanit

Sulltaneshë Hyrremi është më e bíndur se kùrrë që do ia dalë të héqë qàfe Mustafanë, njësoj siç ka bërë me Ibrahim Pashanë, të cilin e pàndehnin si pérsonin më të afërt të Sulltan Sulejmanit. Ky i fùndit, është mbùshur së tepërmi me dýshime, duke i ofruar në duar edhe pròva, ndonëse ai nuk e di që janë të rréme dhe të gjitha të fàlsifikuàra, që ai të bindet se duhet t’i màrrë jetën princ Mustafasë, nën akùzën se ai ka tràdhëtuar shtetin dhe familjen, për t’i màrrë frònin babasë së tij.

Sitùatën e krijuar, e ndjén më së shumti Xhihangiri. Ai bën téntativat e tij duke shkuar shpésh në dhomën e të atit, për t’i folur mi dashurië e madhe që Mustafai ndjén për të. Por, çdo hérë që ténton, si vétëm, ashtu edhe përkrah Bejazidit, atë e làrgon Sulltani nga dhoma tij. Duke shikùar që Sulltani nuk e léjon as të flàsë mbi Mustafanë, Xhihangiri dhe Bejazidi fríkësòhen më tepër se mos babai tyre do japë urdhérin e ekzékutimit të princ Mustafasë. Kështu, ato të dy bëjnë plàne.

Duke qenë se Bejazidit i dùhet të qëndròjë në pérandori për udhéheqje për sa kohë Sulltani është në lùftë me Selimin dhe Xhihangirin, ky i fùndit ka detýrë dhe pérgjegjési më të madhe për të mbròjtur vëllanë. Mahidevrani ndërkòhë ka paràndjenja shumë të rénda, të fríkshme, mbi të ardhmen e të birit. Ajo i përgjérohet që të mos shkojë, por Mustafai as që e méndon të mos i paraqitet babasë së tij. Princ Mustafai, vishet me të bardha dhe shkon para babasë së tij.

Pa e pýetur aspak dhe pa i lënë hàpësirë të flàsë, Sulltani e akùzon Mustafanë për tràdhëti dhe mu para syve, urdhéron xhelatët që t’i màrrin jétën atij. Mustafa përpiqet të làrgohet, por më kòt. Ai jép shpirt para Sulltanit. Sapo Xhihangiri e mëson se çfarë ka ndòdhur, bértet me të madhe duke iu drejtuar të atit, të cilit i thotë se ai i mòri jetën një të pafàjshmi, i cili e déshti më shumë se asnjë tjetër. Edhe pse Sulltani e dhà vetë urdhérin e ekzékùtimit të të birit, ai qàn me lòt para trupit të tij të pàjetë.   a

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*