Sulejmani i Madhërishëm/Vetëm Nurbanu nuk lóton në várrim

Nurbanu ndíhet më e fituar se kúrrë, me vdékjen e Sulltaneshës Hyrrem. Ármíkja saj më e madhe dhe më e hapur, nuk është më një próblem për të, dhe kjo gjë i jep shumë síguri asaj. Edhe pse të gjithë lótojnë pa u ndálur në várrim, Nurbanu mbán një buzëqeshje shumë të lehtë, duke mos múndur ta fshéhë gëzimin që ndjén nga brenda. Ajo jo vetëm që nuk lóton, por, sytë i shndrisin nga lumturia. Nurbanu píkas nga lárg Defnen, të vetme dhe zgjédh t’i afróhet sepse vetëm me të nuk ka fríkë të shpréhë pafÿtyrësinë.

Defne nuk dëshiron ta përfíll, por nuk ka si t’i lárgohet me të kéq dhe të bëjë skena, kur Nurbanu t’i thotë se bën mirë të mérzitet, pasi personi që mbánte të gjállë princ Bejazidin, sapo ka vdékur. Sipas Nurbanus, ajo po shijon ditën e parë të epokës së re që do súndojë sarajet, epoka e Nurbanus. Defne nuk shókóhet nga patúrpësia saj, por preferon t’i qëndrojë sa më lárg. Ndër personat që e ndjéjnë më shumë atë várrim, është edhe Sulltanesha Mihrimah.

Ajo qëndron vetëm në dhomën e Súltlaneshës së ndjérë, derisa pranë i shkojnë vëllezërit, princ Selimi dhe princ Beajzidi, të cilët mes përqafimeve që i dhurojnë, i kërkojnë të mblédhë fórcat. Selimi kújton se nëna e tij Hyrremi, para se të vdésë, i ka lënë pórosinë e fúndit, duke i théksuar që dúhet të lúftojë për çdo gjë, por, çdo gjë që të arríjë, ta meritojë dhe jo ta márrë padréjtësisht, sepse, nuk do i dúhet gjë as fróni dhe as púshtéti i tërë botës, nëse ndërgjégjia e tij píkon gják.

Për Bejazidin, Sulltanesha ka qenë më e shqétësuar. Ai kújton fjalët e fúndit, ku Hyrremi i théksonte gjithë virtÿtet e mira që ai ka, por, njëkohësisht i kújtonte se kjo botë nuk i përket personave të dréjtë dhe tríma, por, mízoréve. Ndaj, me përúlje, i ka kërkuar të birit që të bëjë çmósin për të qëndruar në këmbë, në jetë. Ceremonia vijon dhe Sulltani vendos që Sulltanesha të várróset aty ku ajo kishte shpréhur dëshirën, në oborrin e xhamisë më të re që është ndërtuar në Stamboll.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*