Sulejmani i Madhërishëm/Úshtàrët vràsín djalin e Mustafasë

Një pàsha mbërrin në sarajet e Amasjës, pranë Sulltaneshës Mahidevran. Ai sjell làjmin se duhet të bëhen gàdi, pasi Sulltani ka ùrdhérùar që të jenë në Bursa, pranë trùpit të Mustafasë, dhe më afër sàrajeve të Sulltanit. Mahidevrani, prànon vetëm për të qenë pranë të birit, dhe në prézencë të pashasë, òféndòn me fjalë të rénda Sulltanin. Ato përgatiten dhe sapo bëhen gàdi të nisen, princ Mehmetin e màrrin në një karrocë më vete, pasi gjòja kështu ùrdhéròjnë rregullat.

Gjatë rrugës bëhet një ndàlesë e çùditshme dhe karroca e Mehmetit mérr një rrugë tjetër. Në atë mòment, Myhrinisa dhe Mahidevrani dalin jashtë për të parë çfarë ndòdhi dhe kùptojnë se princit të vògël i erdhi fùndi. Atë e vràsín, për të mos qénë një rrézík për frònin, ashtu siç Hyrremi i shkrùante Sulltanit në letër. Sakaq, Symbyli ndodhet në pazar, pranë kafenesë së tij. I gjithë pòpùlli është ngrítùr për të màrrë hàkun e vdékjés së Mustafasë. Ato fàjésojnë Hyrremin dhe bashkëpùnëtort e saj.

Për këtë arsye, ato i vérsùlen Symbylit, si një prej bésnikëve më të mëdhenj të Hyrremit. Atë e dhùnòjnë së tépërmi, derisa ai arrin të làrgòhet që aty. Që në atë mòment e tutje, Symbyli do rikthéhet për të jétuar në sàraje, për të qénë më i sígurtë. Përpos Symbylit, armíku krýesor i popullit është Rrustem Pashai. Një krýéngrítje do sùndòjë sarajet e tij dhe ai, së bashku me Mihrimanë dhe Hymashanë, do detýròhen të fshéhén. Por, krýéngrítja është shumë e àshpér, ndaj atyre u dùhet të làrgohen tërësisht nga ato sàraje.

Fshéhùrazi, ato mbérrijnë në sàrajet e Yskydarit, duke u fshéhur aty. Hyrremi shkon pranë Bejazidit duke i kérkuar llogari për këtë héshtje ndaj asaj që po i béhet Rrustemit dhe Mihrimasë, por Bejazidi i kujton Hyrremit që kjo krýéngrítje nuk dòli më kòt. Fàjtòri është vetë Rrustemi. Nga ana tjetër, Xhihangiri është làrgùar nga çadra tij. Atë e gjéjnë në mes të pyllit, me pizhama në të ftòhtë. Sulltani kërkon ta marrë pasi i rrézikohet shéndeti, por Xhihangiri i thotë se ai për të, ka vdékùr, dhe se nuk e ka më fríkë, edhe nëse do urdhërojë ékzékùtímin e tij.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*