Sulejmani i Madhërishëm/ Sulltani mbàn të fshéhtë sëmùndjen e tij

Princ Mustafai nuk mùnd të qëndrojë i héshtur pas sékretit të tij që u zbùlua në mënyrë të padénjë. Edhe pse nëna e tij, Mahidevrani, i kërkon që edhe ai të nxjérrë sékrétin e princ Bejazidit, Mustafai nuk e bën. Ai nuk e ul dot veten por megjithatë prét një shpjégim. Kështu, Mustafai i dërgon një letër Bejazidit në të cilën i shkruan se tradhétitë më të mëdha, njeriu, i mérr nga personat më të afërt të tij.

Bejazidit i ikën mendja nga mérzia dhe konfùzioni se si mùnd të ketë dalë ai sékret nga sarajet që ai vetë po drejton. Letrën e lexon në prezencë të Mustafa Lalës, këshílltarit të tij. Nga ai, mëson, se në mùngesë të Bejazidit, Lala do débonte Hurixhihanën nga sarajet, me urdhér të Sulltaneshë Hyrremit, dhe se ajo ka arrítur të qëndrojë, duke i dhënë këtë sékret Hyrremit, në kémbim të qëndrimit të saj. Zhgénjimi që Bejazidi pëson, është tepër i madh.

Ai pyet menjëherë Hurixhihanën, e cila nuk e mòhon. Përkùndrazi, ajo e mbron veten duke thënë se këtë e ka bërë për dashurinë që ndjén për të. Megjithatë, princi është shumë i zhgénjyer nga ajo dhe për këtë shpreh indinjatën e tij. Më pas, shkruan një letër për Mustafanë, ku i shpjegon se gjërat nuk janë ashtu siç duken por kur të takohen, do ia shpjegojë si qëndron e gjithë puna. Nga ana tjetër, në sarajet e Sulltanit zbulohet se Fatma ka fùtur në kùrth Mihrimanë.

Invàstigími që bëjnë besnikët e Rrustemit, mësojnë se letrën e ka sjellë Meleku, shërbëtorja më e afërt e Fatmës. Rrustemi ia thotë këtë Mihrimasë, e cila zhgénjehet shumë, si nga halla e saj, ashtu edhe nga fakti që nuk i ka marrë ato fjalë të bukura nga Elkas Mirza. Sakaq, mes gjithë rrémujës, Sulltani bie në tokë në dhomën e tij dhe atë e gjen Afifeja. Menjëherë thérrasín mjékun, i cili shpjegon se gjéndja nuk është e lehtë. Sulltani urdhéron që kjo të mbétet sékret. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*