Sulejmani i Madhërishëm/ Sulltani shkàrkon Rrustemin nga pozicíoni tij

Trupi i pàjetë i të pafàjshmit princ Mustafa, véndoset në mes të jeníçerëve. Të gjithë vàjtojnë mbí Mustafanë dhe betohen se do e pàguajnë ato që i ngrítën një kùrth të tillë Mustafasë dhe Sulltanit. Me të shpejtë mbërrín edhe Xhihangiri, Selimi dhe Tashllëxhallë, të cilët nuk arríjnë t’u besojnë syve. Selimi shkon në çadrën e tij dhe nga pamja e Mustafasë së vdékur, ai bëhet shumë kéq. Ndonëse nuk kishte dashuri të madhe për Mustafanë, vdékja e tij i vjen shumë réndë.

Ai shkon pranë Xhihangirit për të ngushélluar njëri-tjetrin, por gjen vetëm ftohtësi, lòt dhe akùzim nga ana e tij. Xhihangiri është mëse i bíndur se ai ka bashképunuar që Mustafai të vrítej pa pénguar askùsh ndërmjet. Ndërsa Tashllëxhallënë, e thérret Rrustem Pashai. Ai i thotë se trupi i vdékur i Mustafasë do dërgohet në qytetin e Bursës, ndërsa atij i bíe pérgjegjésia që të shkojë pranë Sulltaneshës Mahidevran dhe Myhrinisa, për të dhénë lajmin e hídhur. Edhe ato vetë, do duhet të trànsferohen në Bursa, me urdhér të Sulltanit.

Nga ana tjetër, në sarajet e Stambollit ndodhet Hyrremi, nén drejtimin e Bejazidit. Ajo shkon pranë tij, por e gjen të píkëllùar për fatin që do pésojë vëllai tij, princ Mustafa, pasi në ato saraje, énde nuk ka ardhur lajmi zyrtar i vdékjes së tij. Hyrremi krítíkon të birin, që mendon kaq shumë për Mustafanë dhe nuk mendon aspàk për pàsojat që mùnd të ketë jeta e Selimit, Xhihangirit apo Mihrimasë. Teksa i përmend dashurinë prindërore, Bejazidi lòton duke i shpjeguar dashurinë mes vëllezërve të sinqertë.

Ndërkohë, në zonën ku ndodhet Sulltani me gjithë të tjerët, jeníçerët zbùlojnë se kush ishte tràdhtari préj tyre. Duke hédhur Hikmet Agën në mes të të gjithëve, ato e détyrojnë që të rréfejë të vërtetën, e cila do prékë drejtépérdréjtë Rrustem Pashanë, si person që ka bashképunuar për kùrthin e Mustafasë. Këtë e mëson Ahmed Pashai, i fejuari i Sulltaneshë Fatmës. Ai ia pércjéll Sulltanit, i cili thérret Rrustemin në çadrën e tij dhe pa e lejuar të shpjégohet, e shkàrkon atë nga pozícioni i vezírit të lartë.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*