Sulejmani i Madhërishëm/Sulltani plotëson kèrkesën e Hyrremit

Vdèkja e Hyrremit lë një plàgë të madhe të hapur tek të gjithë, si dhe një frìkë më tepër nga se çfarë do të ndodhë në të ardhmen e tyre. Haremi, shërbëtorët, djemtë, Mihrimah dhe të gjithë lòtojnë për hùmbjen e saj, duke iu dùkur ende e vèshtirë për t’u bèsuar. Ceremonia mòrtale do bèhet ashtu siç janë bërë për të gjithë, duke veçuar se për Sulltaneshën Hyrrem është mbledhur edhe i gjithë populli. I vétmi person që nuk ndjèn aàpak mèrzitje, por, përkùndrazi gezim, është Nurbanu.

Ajo zgjèdh të shkòjë pranë Defnes sapo e shikon atë të vètme. Edhe pse janë të mbledhur për të pèrcjellur për herë të fùndit Sulltaneshën Hyrrem, Nurbanu fillon të kèrcènojë Defnen. Sipas saj, ajo duhet të lòtojë më tepër se aq dhe të mèrzitet shumë më tepër sepse nuk ka vdèkur thjesht Hyrremi, por ka vdèkur personi i fùndit i cili u jèpte shprèsë asaj dhe Bejazidit. Defne ndìhet e tùrpëruar të bëjë të tilla bìseda në dìtën e vàrrim të Sulltaneshës Hyrrem, ndaj i kèrkon Nurbanus të hèshtë.

Nurbanu nuk preferon të hèshtë aspak dhe thèkson se ka mbàruar epòka e Hyrremit, për të fillur epoka e Nurbanus. Ndër personat që e përjeton më rèndë hùmbjen e Hyrremit, është Sulltan Sulejmani. Së bashku me forcën e fëmijëve dhe këshillat e Ferhat Agës, ai del nga errèsira ku është fùtur dhe vijon të krýejë çdo cèremoni siç i takon. Sulltani zgjèdh të plotësojë dèshirën dhe pòrosinë që Hyrremi i la atij para se të mbyllte sytë për herë të fùndit, dhe e vàrros në oborrin e xhamisë që sapo inàguruan.

Ceremonitë mbarojnë, dhe secili shpèrndahet në dhomën e tij. Djemtë mendojnë gjithë poròsitë që Hyrremi u ka lënë para se të vdìste, duke qenë tepër të sakta, dhe me efèkt ndèrgjegjësimi tek Selimi, i cili qàn në vetmi. Por, Nurbanu ka kaluar çdo kùfi me lìgësinë e saj. Ajo ka ùrdhèruar Xhanfedan që të hýjë në dhomën ku po làhej trùpi i të ndjèrës Sulltaneshës Hyrrem, dhe të màrrë unazën e saj të preferuar, të gjelbërtën, me të cilën Hyrremi kishte kèrkuar ta vàrrosnin. Xhanfeda, ia ka màrrë atë nga dora, Sulltaneshës së vdèkur.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*