Sulejmani i Madhërishëm/ Sulltani débon Hyrremin nga sarajet

Princ Xhihangiri është shumë i shqétësuar për vëllanë e tij Mustafanë dhe këtë e shpréh me Sulltaneshë Fatmën. Ai bën téntatívat e tij duke pyetur nënën nëse ajo po thur diçka kundér Mustafasë, por pa asnjë përgjigje konkrete nga ajo, si dhe duke shkuar pranë babait të tij, për t’ia lédhatuar zemrën me mendime të mira ndàj princ Mustafasë.  Shumë shpejt, Xhihangiri mëson se po luhet me emrin e tij.

Dikush shkon në dhomën ku po përgatitet veshja që do i dërgohet Mustafasë dhuratë nga Sulltan Sulejmani, dhe thotë se është dërguar me urdhér të Xhihangirit aty. Ai hédh hélm vdékjeprùrës në jakën e mantelit dhe largohet. Manteli niset për në Amasja, tek Mustafai, dhe shoqérohet me një letër lévdatash dhe dashurie nga Sulltani për të birin. Mustafai lexon letrën dhe bëhet gadi ta provojë në trup mantelin.

Për fatin e tij të mirë, Mahidevrani vrapon në kohë për ta ndàluar Mustafanë. Një nga shérbëtorët e vesh rrobën i pari, dhe vdés menjéherë nga hélmi. I lénduar së tepérmi nga ky veprim, princ Mustafai vishet si ushtàr, àrmàtoset dhe niset për në Stamboll. Ai do dalë përbàllë Sulltanit, i gatshëm t’i dorézojë shpirtin, duke e parë në sy. Nisja e tij me jeníçerët, përbën lajm të bujshëm menjëherë dhe Sulltani xhíndoset.

Nga ana tjetër, ky i fundit vendos që dëními për Hyrremin, do jetë sýrgjýnosja. Ai e dénon atë duke e detyruar të làrgohet nga sarajet e Stambollit, për të shkuar në sarajet e Bejazidit ku dhe do qëndrojë. Atje, Lala Mustafa këshillon Bejazidin të largojë Hurixhihanën që aty, por më kòt. Sakaq, Rrustem Pashai shfàq xhélozinë e tij ndàj Mihrimasë, kur pranë saj afrohet një pasha, edhe pse pa asnjé qëllím.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*