Sulejmani i Madhërishëm/Sulltani génjen Xhihangirin

Princ Mustafai nga njëra anë dhe Sulltan Sulejmani nga ana tjetër, të dy, së bashku me bésnikët e tyre, nisen për të shkuar në tàkimin që kanë càktuar. Mes ùshtàrëve, jéniçérëve, pashàllarëve dhe bésnikëve që shòqërojnë Sulltan Sulejmanin, ndòdhen edhe xhélatët, puna e të cilëve është gjithmonë vetëm të màrrin jetën e personit që ùrdhéron Sulltani. Ndërkohë, në sàrajet e Stambollit ndodhet Sulltaneshë Hyrremi, me Sulltaneshë Mihrimanë. Mes tyre do ketë férkime.

Kjo, sepse Hyrremi pérmend që me shumë mundësi, Sulltani do ùrdhérojë ékzékùtimin e Mustafasë, ndërsa Mihrimah e përjéton réndë këtë gjë. Ajo thotë se nuk e príste një véndim të tillë, kaq të dhémbshém. Hyrremi i kùjton se ka qénë vetë ajo që ka màrrë vulën e Mustafasë fshéhùrazi për ta fùtur në kùrth, ndaj tashmë duhet të dùrojë pàsojat. Sërish, Mihrimah nuk dëshiron ta bésojë që vëllai saj do ékzékùtohet. Ajo preténdon se vetëm do sýrgjýnoset në sàrajet më të làrgëta.

Nga ana tjetër, Atmaxha ndòdhet me jéníçérët, duke bërë plàne paràpérgàtitiore mbi shpétímin e Mustafasë nga urdhéri i ékzékùtimit. Ato sùgjérojnë që të mos e léjòjnë princin të fùtet në çadrën e Sulltanit, por Atmaxha e shikon këtë shumë të véshtirë. Megjithatë, plàni i míréfilltë béhet, por ato nuk e dinë se mes tyre ka një tràdhétar që do i spíùnojë tek Rrustem Pashai për plànet që po bëjnë. Sakaq, në një bisedë me Tashllëxhallënë, Mustafa i kùjton se ai vetë, në asnjë ràst nuk ka dýshuar tek babai tij.

Ndërsa Mihrimah, edhe pse e bíndur se Mustafai është i pàfàjshëm, sërish shkon pranë Bejazidit, duke u mùndùar ta bindë se gjòja duhet ta pranojnë që Mustafai nuk ishte aq i palékùndur sa prétendònte të ishte. Vëllai tjetër i tyre, Xhihangiri, pròvòn sërish të flasë me babanë e tij, për të treguar se Mustafai nuk ka asnjë fàj në këtë mes por ka fríkë nga fjalët që ka dégjuar, se mos ai do e ékzékutojë. Xhihangiri e pýet hapurazi Sulltanin, por ai, duke mos dashur t’a léndòjë zemrën e tij të bríshtë, e mòhòn ékzékùtimin që do i bëjë Mustafasë.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*