Sulejmani i Madhërishëm/ Sulltaneshë Fatma méson sékretin e Hyrremit

Në sarajet e Stambollit do mbérrijë një karrocë me sulltanesha. Bëhet fjalë për motrën e Sulltan Sulejmanit, Sulltaneshë Fatmën, dhe vajzën e të ndjérës Sulltaneshë Hatixhe, Sulltanesha Hurixhihan. Kjo e fundit, që prej hùmbjes së të dy prindërve, u dërgua të jetonte larg sarajeve ku u lind. Ndërkohë, Sulltaneshë Fatma duket se ka ardhur me qéllíme të qarta në saraje, së bashku me një buzëqeshje që nuk i làrgohet për asnjë moment.

Sulltaneshë Hyrremi vizitohet edhe nga bashkëshorti saj, Sulltan Sulejmani. Ai është i shqétësuar për shëndetin e saj pasi në harem përflítet se ajo është e sémurë. Megjithatë, Hyrremi preferon të mos ia tregojë se ajo ka kaluar në periudhën e menòpaùzës, gjë që prék të gjitha femrat kur kalojnë në një moshë madhore të caktuar. Ai i tregon mbi ëndrrën që ka parë dhe që aq shumë e shqétéson. Në ëndërr, ai shikon djalin e tij, princ Mustafanë.

Në dorë ai mbàn një shígjetë të gàkosur, me mbishkrim emrin e Zotit, shígjetë të cilën ai ia dhùron babait së tij, Sulltan Sulejmanit. Çfarë kuptimi ka për të kjo ëndërr? Më pas, në dhomën e tyre mbërrin motra Sulltanit, Fatma. Ajo vjen me fjalë shumë të ëmbla dhe ngrohtësi të madhe, edhe pse me të tjerë e shpreh mòspélqimin e madh që ka ndaj Hyrremit. Sulltani më së shumti çudítet kur shikon mbesën e tij, Hurixhihanin. Sakaq, në vizitat tek princat, Hurixhihani qëndron më gjatë pranë Bejazidit.

Ato të dy i ndërprét Mihrimah e cila menjëherë nuhat se çfarë po ndodh. Për më tepër, kur làrgohet Hurixhihani, Mihrimah i premton Bejazidit se do e ndihmojë me pròblemin e parave që ai ka. Nga ana tjetër, Fatma kërkon të mësojë se çfarë po ndodh me Hyrremin që ajo askùjt nuk ia tregon. Për këtë, shkon në dhomën ku përgàtiten shurupet e sëmùndjeve. Ajo i bën pak présion mjékes që po mérret me ilàçin e Hyrremit dhe kështu mëson për menòpaùzën, gjë të cilën menjëherë do e përdorë kundër Hyrremit. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*