Sulejmani i Madhërishëm/Selimi përjeton krìza mèndore

Princ Selimi mirëprèt në sànxhak zonjën Grasia Mendez, e cila i ka sjèllë një sènduk të màdh me flòrinj, por, sërish nuk e mbùlon dot të gjithë shùmën që i ka kèrkuar Tahmaspi. Mendezi i prèmton se shumën do e gjèjë në një kohë shumë të shpejtë, në kèmbim që Selimi t’i sìgurojë të àrdhmen kur të vijë ai në fròn. Para se të làrgohet, i lë të dìjë se Rrustem Pashai ka vdèkur dhe shkàk i kèsaj vdèkjeje është shpàllur një sèmundje e rèndë në stòmak. Këtë, nuk e bèson askush.

Nurbanu mbùsh mèndjen e Selimit se ato duhet të dèrgojnë pèrsona të posàçëm për të vràrë princ Mehmetin, djàlin më të vogël të Bejazidit, i cili duke qènë fòshnje, është lènë në sànxhak dhe Bejazidi nuk e ka màrrë me vete. Gjithë tèndosja e kohëve të fùndit, ndìkon së tèpërmi tek psìkologjia e Selimit. I gjèndur i vètëm para pàsqyrës, Selimi shìkon veten e tij sikur është i gjàkosur në fýtyrë, edhe pse në të vèrtetë nuk  ka àsgjë. Nga ana tjetër, Sulltani dèrgon një pasha dhe një letër pranë Bejazidit.

Pashai e fton që të kthèhen së bashku në krýeqytet, por, Bejzidi nuk është i bìndur nëse atë e ka dèrguar Sulltani apo Selimi. Edhe pàsi Pashasi i pàraqet lètrën e Sulltanit, sërish, Bejazidi nuk ka bèsim, sepse i kùjtohet vëllai tij i ndjèrë, princ Mustafai, që u thèrrit me letër nga Sulltani dhe u ekzèkùtua nga vetë Sulltani, pàra syve të tij. Prandaj, e rèfuzon edhe këtë ftesë, duke përfùnduar si pèng në pallatin e Shah Tahmaspit. Ndërkohë, Sulltani vìjon të përkèqësohet shumë më tèpër me shèndet.

Në sarajet e tij shkon edhe e bija, Sulltanesha Mihrimah, pasi pèrcjell xhènàzen e Rrustem Pashasë. Mllèfi i saj ndaj tij është ènde shumë i madh, edhe pse Rrustemi ka vdèkur. Ajo nuk lèjon Hymashan, të bijën, që të mbàjë në sàraje një zog të vogël që ajo e ka kùjtim të babait të saj. Në oborr, shìkojnë Mahmut Agën, i cili ka arritur të shpètojë i gjàllë nga lèndimet që i ka shkàktuar Atmaxhai. Mihrimah i pèrcjell kèrcënimin, që jeta e tij do shùhet në mòmentin që ai do gùxojë të flasë.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*