Sulejmani i Madhërishëm/ Rrustemi hédh hélm në mjaltin e Sulltanit

Mihrimah vendos që të mùndohet për rregullimin e marrédhénies së saj martesore me Rrustem Pashanë, ndàj atë mbrëmje, zbùkurohet më tepër se kùrrë dhe prét për ardhjen e tij. Ajo e ftòn që të kalojnë natën së bashku, por Rrustem Pashai është ende i xhíndosur nga përmendja e Bali Beut në sofër, dhe kërkon sqarím për këtë. Kjo do príshë marrédhénien sërish dhe Rrustemi do largohet.

Sakaq, mjalti i dërguar tek Hajredin Pashai në anije, nga ana e Sulltan Sulejmanit, me qëllímin që ai të shérohej plotësisht. Por, para se të dërgohej ai qyp me mjaltë, Rrusmtem Pashai bëri disa ndërhyrje të vogla, me pàsoja shumë të rénda. Ai ka hédhur një hélm, i cili nuk e jep eféktin menjéherë, që të mos bjerë në sy. Kështu, në mbledhjen e rradhës, Hajredin Pashai hùmbet ndjénjat dhe bíe në tokë.

Nga ana tjetër, vajza e Hajredin Pashasë dhe djali i Sulltan Sulejmanit, princ Mustafai, vendosin që të kryejnë ceremoninë martesore, fshéhurazi. Martesa e tyre përbën një pròblem shumë të madh ndàj duhet të mbàhet e fshéhtë. Çudítërisht, në atë cerémoni mérr pjesë edhe nëna e princit, Sulltaneshë Mahidevrani. Ato janë të rréthuar nga njerëzit më të afërt dhe kurorézojnë dashurinë e tyre.

Ndërkohë, edhe pse Bejazidi u takua me Hurixhihanin, ai rrezíkoi shumë duke u larguar nga sanxhaku tij vetëm për të takuar Hurixhihanin në Stamboll. Ardhja tij e fshéhtë shkon deri në vesh të Hyrremit dhe Sulltanit, ku ky i fundit e thérret menjëherë në zyrën e tij. I xhíndosur, ai kërkon llogari nga Bejazidi por ai justífikohet me dashurinë për Hurixhihanin, ndaj Sulltani vendos të kthéjë Hurixhihanin në sarajet ku jetonte më parë, larg Stambollit. 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*