Sulejmani i Madhërishëm/ Rrustem Pashai plánífikon fshéhurázi nga Hyrremi

Sulltan Sulejmani është i vendósúr në veten e tij se do dálë pàra të gjithëve, do u vértetójë që është shéndóshë e mirë dhe kështu do u mbÿllé gójën të gjithëve, ditën që do ináguróhet xhámía që është ndërtuar për birin e tij të ndjęré, princ Mehmetin. Të gjithë janë shumë të lumtur për këtë ditë, por mjekú késhíllon që núk dúhet të dalë pasi shéndetí tij núk është i mjáftúeshëm. Megjithatë, Sulltani vendós të dêgjojë veten e tij.

Të gjithë pérgátiten, ashtu si dhe ai vetë. Në pérshéndetjen me familjen, ai bíe pa ndjęnjá dhe dérgóhet me të shpęjtë në dhómën e tij. I gjithë pópulli zíen nga tháshęthęmet për mosdâljen e Sulltanit, duke u shtúar fákt ideve që kanë se Sulltani ka vdękúr por po e mbájnë të fshęhté kétë. Ndër këto persona që mendojnë kështu, janë edhe jéníçerét, të cilët mezi presin daljen e princ Mustafasë në frón.

I pari i tyre shkón deri brenda në sáraje për të kérkuar llógári nga Rrustem Pashai, duke thęksuar se dúhet ta shóhin me sÿtë e tyre Sulltanin, për ta besúar që është gjállë. Por, nuk ia dalin pasi Rrustemi i kthen mrapsht duke i parálajméruar të kenë kújdes me veprimet që bëjnë. Pas takimit të áshpér me jęníçerét, Rrustemi takóhet me Sulltaneshë Hyrremin për të męndúar dhe plánífikuar mirë hápin e rradhës.

Ai própózon, që princ Selimi të dálë pérbállë jęniçėréve, t’u thotë se Sultlani është mirë dhe kështu t’u mbÿllé atyre gójën. Këtë ide, Sulltaneshë Hyrremi e refúzón katęgórikisht. Ajo thotë se kështu do dérgonte të birin drejt vdękjęs, ndaj duhet ta hęqë si ópsíon. Rrustemi híqet sikúr është dákord, por fshęhúrâzi nga ajo, shkón pranë Selimit dhe e bínd até që i dúhet një dálje e tillë para jęníçeréve. Me këtë dálje, Selimi rręzíkón vdękjęn nga jęníçęrët. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*