Sulejmani i Madhërishëm/Nurbanu plànifikon vràsjen e rràdhës

Sulltaneshë Nurbanu dhe princ Selimi prèsin zonjën Grasia Mendez në sànxhakun e tyre. Ajo do sjèllë për ta një sènduk të màdh të mbùshur me flòrinj, të cilët Selimi i kèrkon bòrxh, që t’ia japë Tahmaspit për të blèrë Bejazidin nga ai. Ajo ka sjèllë një pjèsë të bòrxhit, duke mos mùndur të sìgurojë atë shìfër aq të màdhe. Pasi Selimi i thèkson se kur të vìjë në fròn ajo do fàvorizohet shùmë nga ai, Mendez prèmton se do i gjèjë flòrinjtë e tjerë. Madje, ajo jèp edhe làjmin e hùmbjes së Rrustem Pashasë.

Kjo vdèkje u dukèt shumë e dyshìmtë, ndaj frìkësohen edhe më tèpër. Sipas Nurbanusë, rrèziku nuk mbàron vetëm me zhdùkjen e Bejazidit dhe djèmve që ka me vète në sàrajin e Tahmaspit, por, duhet të sìgurohen që të vràsin edhe fòshnjën e vogël, Mehmetin, i cili ka mbètur në sànxhak tjetër, vèçmas. Nga ana tjetër, prìnc Bejazidi rrèthohet nga Atmaxha dhe Hysejn Çaushi, të cilët frìkësohen shumë për të àrdhmen e tij. Një pasha ka sjellë një lètër nga Sulltani, për Bejazidin.

Në të shkrùhet që ato të dy dùhet të tàkohen, ndaj Bejazidi duhet të shkòjë në krýeqytet dhe të dàlë përbàllë babait të tij, Sulltan Sulejmanit. Atmaxha, Hysejni dhe Bejazidi, kùjtojnë vdèkjen e princ Mustafasë që u thìrr nga një ftèsë e tillë, dhe në fùnd pèrfùndoi duke u ekzèkùtuar, ndaj, Bejazidi nuk prànon të shkòjë në krýeqýtet me të. Në krýeqytet, vèndin e Rrustem Pashasë së ndjèrë, e zë Ali Pashai, ai që fàvorizon dhe mbròn Bejazidin. Ndërsa Mihrimah, bràktis sàrajet e Rrustemit për të jètuar në pàllatin e të atit.

Ajo është aq e mllèfosur me Rrustemin, edhe pse ai ka vdèkur, saqë nuk lèjon vajzën e tyre, Hymashanë, që të mbàjë me vète àsnjë kùjtim nga ai. Ajo zhvèndoset në dhòmën ku dìkur jetònte e ndjèra Sulltanesha Hyrrem. Gjàtë kèsaj kòhe, gjèndja e Sulltan Sulejmanit vìjon të përkèqësohet shumë e më shumë. Krahu i djàthtë i Rrustem Pashasë, Mahmut Aga, ka shpètuar i gjàllë nga plàgosja që i ka shkàktuar Atmaxhai, por, i është bërë e qàrtë që në mòmentin që do gùxojë të flàsë, do i hìqet kòka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*