Sulejmani i Madhërishëm/ Një Sulltaneshë e re vjen në saraje

Një Sulltaneshë e re do shkélë në sarajet e Stambollit, e thírrur nga vetë Sulltaneshë  Hatixheja. Sulltaneshë Shahubani është motra e Sulltan Sulejmanit. Kjo e fundit kuptoi se nuk ia del dot e vetme përbàllë Sulltaneshë Hyrremit ndàj dhe thirri Sulltaneshën Shahuban për t’iu bërë krah në këtë lùftë. Sulltanesha Shahuban duket të jetë një person shumë i mpréhtë dhe mbi të gjitha nuk vjen duke treguar haptazi se edhe ajo po plànifikon kùndër Hyrremit. Për më tepër, ajo híqet si person që mendon shumë pozitivisht për Sulltaneshë Hyrremin.

Në sarajet e Manisës përflitet vetëm për gjéndjen shëndetësore të Princit, djalit të pasardhës Mustafait. Pàprítur ai mori një temperaturë të lartë dhe pas disa studimesh mjékët dolën në përfùndimin se ai vùan nga màlaria. Të gjithë e dinë se ajo është sémùndje pa shpëtim por megjithatë ato bëjnë të gjitha tentativat për ta mbajtur në jetë. Pavarësisht të gjithave përpjékjeve, Sulejmani i vogël ndërron jetë në sarajet ku u lind, në Manisë. 

DhImbja për hùmbjen e foshnjes së vogël është shumë e madhe por mbi të gjithë, pasardhës Mustafai ai e mblédh dhe e përmbàn vetën më shumë se të gjithë. Ai bie dakord me càktimin e Zotit për jetën e të voglit të tij. Nga ana tjetër Fatma ka hùmbur tërësisht tòrùan dhe endet nepër saraje si një fàntàzëm. Lajmi mbërin edhe në sarajet e Sulltan Sulejmanit, gjë që i mérzit të gjithë.

Në jetesën e popullit që udhëhíqet nga Sulltan Sulejmani, vjen koha e muajit të Ramazanit. Në fund të agjërimit ditor, ritualet kërkojnë që të kryhet lutja e mbrëmjes së vonë që janë kàràkteristike në muajin e Ramazanit për muslimanët. Mes popullit gjatë ditës dhe natës fillojnë të përhàpen fjalë të rénda mbi besimin fetar të Ibrahim Pashait gjòja se ai është gjithmonë kùndër popullit musliman të Sulltan Sulejmanit. Ai shérr është pàguar nga Rrustem Aga.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*