Sulejmani i Madhërishëm/ Nigari rrémben foshnjën e Mihrimasë dhe Rrustemit

Martesa e Sulltaneshë Mihrimasë me Rrustem PAshanë, ka shqétësuar pjesën më të madhe të këshillit vendor të pashallarëve dhe bashkëshorteve respektive të tyre. Mes personave shumë të shqétësuar për të ardhmen, është edhe Sulltaneshë Shahubani me bashkëshortin e saj Lutfi Pashanë. Ato mendojnë se ngrítja në pùshtet e Rrustem Pashasë do sjellë pàsoja të pakthýeshme për to, Sulltaneshë Mahidevranin dhe pasardhës Mustafanë.

Muajt kalojnë dhe në kryeqytet hynë e dalin persona të ndryshëm, me qëllíme të pastra dhe jo të pastra. Me qëllíme àspak të pastra do jetë Nigari me ardhjen e saj. Fillimisht ajo ndàlon tek Nasuh Efendiu. Ky i fundit vëren se Nigari është shumë më ndryshe se përpara. Sipas vëzhgimit të Matrakçiut, ajo e ka hùmbur shëndetin mendor nga dhímbjet dhe dísfatat e shumta që ka kaluar, ku më të dhémbshmet ishin vdékja e Ibrahim Pashasë dhe zhdùkja e të bijës.

Pasi kupton që nuk do nxjérrë gjë nga Nasuh Efendiu, ashtu si e përhùmbur, Nigari ngríhet për të shkuar pranë Sulltaneshës Shahuban dhe Sulltaneshës Hatixhe, në sarajet e tyre. Ato të dyja çudíten shumë nga ardhja Nigari, dhe e dëgjojnë si qëndron çështja saj. Me sytë e nxírë nga pagjumësia dhe këmbët që i merren, Nigari u shpreh atyre se është e gatshme të bëjë çdo gjë vetëm për t’u hàkmàrrë për çfarë i kanë bërë. Kështu, sulltaneshat i kërkojnë që ajo të vràsë Rrustem Pashanë.

Menjëherë thùrin planin se si të fùsin Nigarin brenda në sarajin e Rrustem Pashasë dhe Sulltaneshë Mihrimasë. Duke e prezantuar si një ndér shumë shërbëtoret ruajtëse, Nigari arrin të hyjë brenda. Shahubani dhe Hatixheja shprehen se kanë ardhur të shikojnë mbesën e tyre dhe fëmijën e saj të porsalindur. Ato largohen dhe Nigari pret që të bien të flénë, për të vràrë Rrustemin. Por, ajo ka planet e saj. Nigari hyn në dhomën ku mbahet sulltanesha vogël dhe e rrémben atë duke ikur shumë larg jashtë sarajit. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*