Sulejmani i Madhërishëm /Mihrimah jep fshéhurazi një ùrdhër të fríkshëm

Sulltaneshë Mihrimah thérret bésnikun e Rrustem Pashasë. Ajo i thotë se ka një ùrdhër shumë të réndësishëm për të, por me një kùsht; të qéndrojë vetëm mes tyre. Këtë ùrdhër nuk duhet ta dijë as vetë Rrustem Pashai. Pasi ai i prémton besnikëri, Mihrimah i lé të dijë se ai duhet të bëjë çdo gjë që ka në dorë, por të sigùrohet që Elkas Mirza të mos kthéhet i gjàllë nga ajo lùftë. Fillimisht ai pròvon të refùzojë por Mihrimah e bínd dhe ai prànon.

Nga ana tjetër, Sulltani mëson nga Sulltaneshë Hyrremi se Xhihangiri është kthýer  nga véndimi tij që donte të merrte pjesë në lùftë. Për këtë, ai shkon pranë të birit, të cilin e gjén mes errésirës, të vétëm, në dhomën e tij. Ai shikon që Xhihangiri është thýer në zemër dhe vetë Xhihangiri shpréh se nuk do i névojitet askujt në lùftë prania e tij. Sulltani réfuzon duke thënë se të gjithë kanë névojë për mendimet e tij të výera, ndàj ky është ùrdhër; ai do shkojë në lùftë.

Ndërkohë, Bejazidi po bëhet gadi të làrgohet nga sarajet e tij për t’iu bàshkuar lùftës. Pranë tij ndodhet Hurixhihana, e cila shkon ta pércjellë, por Bejazidi ende nuk e ka fàlur atë dhe làrgohet i índinjuar ndàj saj. Në përgatitjet e lùftës, Bejazidi takohet me Xhihangirin me shumë màll. Ai i tregon sa kéq ndihet për sékretin e Mustafasë që u zbùlua, dhe se ka véndosur që t’i thotë vetë Sulltanit për martesën e tij me Hurixhihanën. Këtë e dëgjon Rrustemi dhe e bínd që kjo do jetë një gàbim.

Nëse ai i tregon, do bjérë nga sytë e Sulltanit, Mustafai vetë ka gàbuar dhe kështu froni do i mbésë Selimit, gjë që nuk mund të prànohet. Në po të njëjtin vend mbërrin edhe Mustafai. Ai jép llògari para të atit dhe jùstifikohet me ndjenjat e dashurisë. Pas takimit me të, takohet me Bejazidin. Ai i shpjégon se si qéndron e vërteta dhe Mustafai e beson. Në Perandori, Nurbanu mëson Selimin se për të màrrë fronin, duhet të ketë punët mirë me Hyrremin, më tépër se me Sulltanin. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*