Sulejmani i Madhërishëm/Mihrimah mérr vendin e Hyrremit

Vdékja e Rrustem Pashasë ishte fàkti fùndit dhe përfùndímtar, që Sulltaneshë Mihrimah të zhvéndosej në pallatin e Sulltan Sulejmani. Së bàshku me fëmijët e saj, që ditën e parë të hùmbjes së Rrustemit, ato làrgòhen nga sàrajet e vjetra ku jetonin, për të zënë vend në dhomën e të ndjérés Sulltaneshë Hyrrem. Vajza e Mihrimasë, Hymasha, ka màrrë me vete një zog që e mbànte dikur babai saj i ndjérë, por, Mihrimah ndàlon që atij t’i përméndet edhe emri e aq më pak, të mbàhet diçka që ia kùjton atë.

Ajo përbàllet edhe me Mahmut Agën, i cili i ka shpétuar gjàllë plàgéve që ka màrrë nga Atmaxhai. Mihrimah i kërkon Symbylit që të sígùrohet të mos flasë Mahmuti, përndrýshe do i íkë menjëherë kòka. Ndaj, ai përùlet sapo shikon Sulltaneshën, për t’i bërë të dítur që nuk do flasë. Nga ana tjetër, princ Selimi prét në sanxhàkun e tij, zonjën Grasia. Ajo ka shkùar me një sénduk të madh me vete, të mbùshur me florinj. Selimi kërkon nga ajo një bòrxh të madh, që të pàgùajë Bejazidin.

Shumën e madhe që Selimi ka kërkùar, Grasia nuk ka mùndur ta sigùrojë menjéherë. Selimi i jep shumë pak dit kohë dhe i thékson se shumë shpejt, ai do jetë në fròn, dhe do ia ketë névojën ndíhmës së tij për të mbíjetuar në Stamboll si një Vàtikànese e làrguar. Grasia prémton që do i gjéjë dhe làrgohet duke u tréguar vdékjén e Rrustemit, mbi të cilin ato nuk kishin díjeni. Arsyeja që është dhénë për të shpjéguar vdékjén e tij, i lë shumë të dýshojë Nurbanunë dhe Selimin.

Ndërkohë,vendin e Rrustem Pashasë, e zë Ali Pashai, i cili pak minuta para se të mérrte lajmin, kishte débatùar me Sokollunë, ku ai i thoshte me bíndje që Sulltani nuk do e zgjédhë. Sakaq, princ Bejazidi nuk ka asnjë zgjídhje për të dàlë nga sàrajet e àrmíkut të Sulltanit. Çdo minutë e më vònë, shtòn rrézíkùn e jetës së tij, mbi të cilin po bëhet pazari i fshéhtë nga Selimi dhe ai i hàpuri nga Sulltani. Ky i fùndit i dérgon një letër, ku i kërkon të kthéhet në Stamboll, por, Hysejn Çaushi kùjton vdékjen e Mustafasë dhe e késhillon të mòs i bésojë asaj letre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*