Sulejmani i Madhërishëm/Mihrimah kujton krímin e saj më të madh

Sulltanesha Mihrimah takohet rastësisht me Sulltaneshën Mahidevran. Kjo e fùndit, ka një gjéndje tepër të mjéruar, gjë që duket qàrtazi. Mahidevrani shikon që Mihrimah ka një dhémbshuri ndaj saj, por i thotë mu në sy që nuk e béson të ketë dhémbshuri, përderisa ajo nuk ka pasur aspak ndjénjë kur ka fùtur në kùrth vëllanë e saj, Mustafanë, të cilin e çoi drejt vdékjes. Në ato momente, Mihrimasë i kùjtohet se çfarë i ka shkàktuar vëllasë së saj, pa e ditur se përfùndimi tij do ishte ékzékutimi.

Para se të takonte Mihrimanë, Mahidevrani ishte në treg, ku shikoi një skenë aq të ulët për Sulltan Sulejmanin. Ky i fùndit, i veshur si popull i thjeshtë, del në pàzar për të ditur gjéndjen e popullit dhe merr vetëm fjalë të rénda. Mes tyre ka persona që qeshin gjéndjen e tij duke thënë se ai nuk është më i aftë të shkojë as në tualet, e aq më pak në luftë që të fitojë të ardhura për popullin që ka rénë në vàrfëri të thellë. Ato shtojnë se është aq i padréjtë, sa ka vràré djemtë e tij që nuk e kanë merituar aspak.

Sipas tyre, Sulltani nuk është i aftë të dréjtojë më shtétin, dhe do e lérë në duart e një të déhuri si princ Selimi. Sulltani hùmbet tòruan dhe i hàkërréhet trégtarit që ka përbàllë, derisa Ferhat Aga e ndan nga ai. Ai shkon në saraje, dhe bën mbledhje emergjence me pashàllarët, të cilët i lajmëron se do nisen menjëherë për lùftë dhe se do bashkohet edhe ai. Ndonëse në pàmje të parë të gjithë bíen dakord, ato shkojnë pranë Sokollusë, pas mblédhjes, dhe i kërkojnë që ta kthéjnë Sulltanin nga ai véndim.

Edhe dòktorët janë të mendimit që ai nuk duhet të shkojë, sepse gjéndja tij shëndetësore nuk e tòleron aspak një situatë të tillë, duke theksuar se mund të mos kthéhet më nga lùfta. Nga ana tjetër, princ Selimi është dërguar nga Sulltani në sànxhàkun ku më parë drejtonte Bejazidi. Këtë, Selimi e merr si një dénim të héshtur për vràsjen e Bejazidit. Ai zhýtet i tëri në alkol, duke degràduar çdo ditë e më tepër në píje. Ai kujton gjatë gjithë kohës vdékjen e Bejazidit dhe fjalët e tij të fùndit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*