Sulejmani i Madhërishëm/ Mihrimah kérkon të martohet me dashuri

E mbétur në syrgjýnosje në sarajet e Edirnesë, Hyrremit i duhet të mendojë mënyra për të dàlë që aty. Fillimisht, ajo mendon të thërrasë Lutfi Pashanë, bashkëshortin e padéshiruar të Sulltaneshës Shahuban. Ai i përgjigjet ftesës, por fshéhurazi, pa i tréguar gruas së tij. Hyrremi i lë atij të dijë se réfuzimi që Shahubani i bën atij prej vitesh, është vetëm për faktin që ajo ka pasur ndjenja për Ibrahim Pashanë. Kjo do ngjàllë dyshime të fòrta mes çiftit.

Ndërkohë edhe Shahubani po lùan gurët e saj. Ajo pròvon shànsin me Rrustem Pashanë, të cilin e thërret në saraje. Në kémbim të mundësisë për të qenë ‘ùshtar’ i saj, Shahubani i kërkon Rrustemit që të bëjë diçka aq të madhe për të, sa të jetë pròvë e bíndjes ndaj saj. Duke i kujtuar se gjithashtu ajo është në dijeni të të gjitha punëve të písta që ai ka bërë për Hyrremin, i kërkon që ta vràsë atë.

Sakaq, Rrustemi i ka bërë lëvizjet e tij. Ai làrgohet nga Sulltanesha Shahuban pa dhënë asnjë përgjigje, ndërsa i lë të dijë Ajaz Pashasë se duhet t’i propozojë Sulltanit që ta martojë vajzën e tij, Mihrimanë, me vetë atë. Deri në atë moment, Sulltani nuk ka asnjë pakénaqësi ndaj Rrustem Pashasë dhe Mihrimasë i ka ardhur koha e martesës, ndaj ai nuk e prét aspak kéq këtë propozim. Lajmi përhapet me të shpejtë dhe shkon edhe në vesh të Hyrremit.

Kjo e fùndit përbàllet me të bijën e cila pa ditur se çfarë po luhet me fatin e saj, i shpreh të ëmës dhímbjen e dashurisë dhe i kërkon t’i premtojë se asnjëherë nuk do e martojë me dikë që nuk do. Por ëndrrat për Mihrimanë do shùhen në atë moment. Hyrremi i tregon se e kanë parë të arsyeshme që ta martojnë me Rrustem Pashanë. Lajmi vjen si bòmbë por Mihrimah është e pafùqishme të veprojë. Si zgjídhje të vetme, ajo kërkon ndíhmë nga Mallkoçollu.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*