Sulejmani i Madhërishëm/ Mahidevrani arrín vràsjen e Mehmetit

Sulltan Sulejmani përbàllet me pròbleme të mëdha. Përveç hùmbjes së Sulltaneshës së tij, Hyrremit, Sulltani përbàllet me faktin që atë e ka gràbitur vetë motra e tij Hatixheja dhe askush nuk e di për vendndodhjen e saj. Si të mos mjàftonte, ajo vràu veten dhe tashmë ai ka hùmbur çdo shpresë që mund ta gjejë Hyrremin, ashtu siç hùmbi edhe të motrën. Në saraje përhàpen fjalë se nga mérzia e madhe, Sulltan Sulejmani ka kaluar méndërisht.

Ai vendos të làrgohet për pak kohë nga sarajet e tij. Para se të làrgohet, në mes të të gjithëve, Sulltani i lë amànet sarajet Sulltaneshë Mihrimasë, vajzës së tij. Kjo e fundit flet hàptazi, dhe bën të qartë që nuk pranon që në atë saraje, të shkélin persona që kanë gisht në zhdùkjen e të ëmës, ndàj, i ndàlon Shahubanit hyrjen. Të gjithë mendojnë se do kundérshtojë, por Shahubani pranon duke thënë se s’do bëjë fjalë me Mihrimanë që e sheh ende si fëmijë.

Ndërkohë, Mihrimah kujdéset për jetën dhe shëndetin e vëllezërve të saj. Mes gjithë rrémujës dhe shqétësimit, ajo vëren veprime të dyshímta tek shérbétorja saj, Esma. Kështu, arrin të kuptojë se Esma është person i Shahubanit. Mihrimah thérret hallën e saj për darkë dhe i tregon se e ka zbùluar. Ajo i jep dy mùndësi; të qëndrojë me turpin e asaj që ka bërë ose të làrgohet me dinjitet, pa e mësuar askush çfarë ka ndodhur. Shahubani zgjedh dinjitetin e saj.

Nga ana tjetër, Mahidevrani është e shqétësuar për fronin, se kush do e zérë atë. Ajo mùndohet të mbùshë djalin e saj me mlléf dhe urréjtje ndàj të vëllait, Mehmedit, por më kòt. Ndàj, kalon në planet e veta. Duke bashképunuar me Iljasin, personin që i qëndron më afër se àskush pasardhës Mehmedit, ato arrijnë t’i ngjésin sëmùndje vdékjeprurése dhe kështu pasardhësi hùmbet jetën e tij në mënyrë tërësisht të pafàjshme.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*