Sulejmani i Madhërishëm/ Hyrremi rikthéhet në sarajet e Sulltanit

Sulltanesha Mihrimah është e vendosur që të mos martohet asnjëherë me Rrustem Pashanë. Në mendjen e saj, ajo ka një të ardhme me Bali Beun, por ai ka ndrojtje t’i shpréhë dashurinë. Ajo nuk arrin dot ta besojë që ai nuk ka ndjénja të njëjta ndàj saj. Për këtë, në përbàlljen e fundit me hallën e saj, Sulltaneshë Hatixhenë, ajo i bën të qartë që àsnjëherë nuk do të martohet me Rrustem Pashanë. Për çudinë e Mihrimasë, Shahubani e përkrah shumë në vendimin e saj për të mos u martuar me të.

Mjékët arrijnë të gjejnë sëmùndjen që ka prékur Mustafa Pashanë, i cili i ka hùmbur shpresat se mund të përmirësohet ndonjëherë. Ai bie dakord me fatin e tij dhe së bashku me të, të gjithë presin momentin kur do mbýllë sytë për herë të fundit. Sëmùndja është ngjítëse dhe vdékjeprùrëse, nga ajo nuk ka shpëtim. Ajo quhet ‘Malàrje’. Sëmùndja e njëjtë me Kolérën që para disa vitesh përfshíu sarajet, i ka trémbur të gjithë ndàj do màrrin màsat për t’u mbròjtur.

Fríka e Sulltanit është edhe për Hyrremin e cila ndòdhet e vétme. Ai dërgon mjékët më të mirë për t’i qëndruar pranë por ajo është dakord të vdésë para se të jetojë larg Sulejmanit. Mjéku që i dërgon Sulltani për të màrrë, i lutet që të shkojë me të në sarajet e Stambollit por Sulltaneshë Hyrremi i bën të qàrtë që ajo nuk do shkélë askénd pa iu premtuar se Sulltani e ka falur. Mjéku i dërguar nga Sulejmani, kthéhet në saraje dhe i transmeton fjalët e Hyrremit.

Kështu, kjo e fundit arrin të ‘çlírohet’ nga sýrgjýnosja dhe mbërrin me të shpejtë në sarajet e Stambollit. Ndër të parët persona që do takojë, do jetë Sulltaneshë Shahubani, e cila nuk e príste aspàk kthímin e saj në kohë kaq të shpejtë. Ashtu si Sulltaneshë Shahubani, ka dhe shumë të tjera të cilat nuk i gëzohen aspàk kthimit të saj. Si shumë rrallë herë, Sulltaneshë Hyrremi pranon gabímin e saj para Sulltanit, dhe i kërkon falje. Ato të dy kthéhen sërish si gjithmonë. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*