Sulejmani i Madhërishëm/Hyrremi nùk mjàftohet me vdékjén e Mustafasë

Rrustem Pashai sjéll në sarajet e Stambollit làjmin e ékzékùtimit të princ Mustafasë. Të parat që e mësojnë, janë Hyrremi dhe Sulltaneshë Mihrimah. Kjo e fùndit e përjéton menjëherë shumë réndë dhe làrgòhet që aty, duke lënë Hyrremin dhe Rrustemin të féstojnë fitoren e tyre. Hyrremi nuk është aq e gëzuar sa méndonte se do ishte, pasi ende është e shòkuar që àrmíku saj më i madh, u shua. Rrustemi i trégon edhe për shkàrkímin nga detyra dhe posti që Sulltani i bëri, por ajo nuk shqétésohet për këtë.

Mihrimah vàzhdon të ecë, e përhùmbùr dhe me lòt në sy. Atë e léshon trùpi mu në mes të hàremit. Përballë saj ndòdhet Bejazidi, ndërsa Fatma dhe Gylfemi i dëgjojnë nga làrg. Mihrimah tregon që princ Mustafai është vràrë me ùrdhër të Sulltanit. Piskàmàt fillojnë gjithandej, ndërsa Bejazidi zhýtet i tëri në lot. Ai shkon drejt dhomës së tij,ku do mblidhen të gjithë. Fatma dhe Gylfemi akùzòjnë drejtpërsëdrejti Hyrremin dhe Rrustemin, të cilët kërkojnë të jùstifikòhen por gjejnë edhe Bejazidin kùndër vetes.

Ai i dréjtohet Rrustemit, si një prej shkàqeve që princ Mustafai tashmë ndodhet nën dhé. Hyrremi hyn brenda në dhomë për të krítíkuar Bejazidin që i është sjellë kùndër dhe do lërë fronin për të shkuar në vàrrímin e Mustafasë, por ai nuk e léjon as të flasë, duke e débùar nga dhoma. Bejazidi i bashkòhet vàrrímit të Mustafasë, së bashku me njerëzit e tij më të dashur. Mahidevrani, duke vàjtùar hùmbjen e të birit, kthehet edhe nga Bejazidi, duke e fàjésuar që është bir i Hyrremit, por ai nuk i pérgjigjet, duke réspéktuar dhímbjen e saj.

Sakaq, Hyrremi bíe në gòjën e gjithë popullit. Askùsh prej tyre nuk e dònte vdékjén e Mustafasë, dhe fàjësojnë Hyrremin për këtë. Åkuzàt i dëgjon Symbyli dhe ia përcjell Hyrremit se çfarë po përflitet për të. Kështu, ajo merr masa të tjera. Duke u justfikuar se gjòja po i shkruan një letër romantike Sulltanit, ajo i thotë se në popull po flitet se duhet të bëjnë krýéngrítje dhe të véndosin princ Mehmetin në fròn, si pasardhës i princ Mustafasë. Çfarë do ndodhë me fàtin e tij?

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*