Sulejmani i Madhërishëm/ Hyrremi bíe në kùrthin e saj

Sulltan Sulejmani pret i xhíndosur ardhjen e të birit, duke dashur të mos përbàllet me këtë sítuatë por të kthéhet sërish në sanxhakun e tij. Ai nuk di asnjë arsye përse ka ardhur Mustafai në kryeqytet në atë formë, por në mendjen e tij nuk arrin t’i japë dot një shpjégim. I pari i jeníçerëve që ai dërgon për ta ndàluar Mustafanë, zbaton urdhérin dhe i tregon princit se në rast se nuk do kthéhet, dëními mùnd të jetë edhe vdékja.

Megjithatë, Mustafait nuk i drídhet qerpiku aspàk. Ai i lë të dijë jeníçerit se nuk do kthéhet mbràpsht pa u takuar me babanë e tij, Sulltan Sulejmanin. Kështu, ecën drejt dhe shkon përbàllë tij. Sulejmani prét me shumë névrikòsje dhe acàrim, ardhjen e të birit që duket se ka ngrítur krye. Por, shòkòhet kur ai i tregon se është para tij, i gatshëm të vdésë, por duke u shikuar në sy dhe jo ndërmjet rròbave të hélmuara.

Mustafai i tregon të gjithë ngjàrjen me pelerinën që i dërgoi dhe të dy kuptojnë se kanë rënë pré e një kùrthi shumë të rrezíkshëm dhe të mire menduar. Ky kùrth i ngrítur nga Hyrremi që kërkon të príshë marrédhénien babë-bir mes Sulejmanit dhe Mustafasë, bëhet shkàk i riafrimit të tyre, si më përpara. Ndërkohë, ajo vetë mbërrín në sanxhakun e Bejazidit, i cili nuk gëzohet shumë nga fríka e zbulímit të Hurixhihanës.

Dhe kështu ndodh. E preferuara e tij, me të cilën ka disa fëmijë, i dërgon letër Sulltaneshë Hyrremit ku i shkruan mbí dashurinë e Bejazidit dhe Hurixhihanës që vazhdon, dhe i tregon se ajo ndodhet në po ato saraje. Nga ana tjetër, i besuari më i afërt i Rrustem Pashasë ka arrítur të gràbisë Atmaxhanë, teksa ai i dërgonte letrën e Xhihangirit Mustafasë, por, pavàrësisht tortùrave, nuk arríjnë t’i nxjérrin dot asnjé fjalë.  

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*