Sulejmani i Madhërishëm/ Hyrremi urdhéron vràsjen e Nazeninit

Koha e Symbyl Agës si shérbëtor i Sulltaneshës Hyrrem dhe haremit të Sulltan Sulejmanit, préku fundin. Gábimi tij që i kùshtoi aq shumë Sulltaneshës Hyrrem, ishte arsyeja vendimtare që ai të ndáhej nga sarajet. Me lòt në sy dhe shumë përùlje, ai ndàhet nga Sulltanesha, e cila jo vetëm e ka fálur për gàbimin por kùjdeset për të edhe pas dáljes së tij në pènsion. Zonja Afife dhe i gjithë haremi e përcjèll atë me shumë dashuri.

Sakaq, Bejazidi ka kalëruar me të shpejtë për të shkuar tek vëllai tij, princ Mustafai. Ato përqafohen me shumë dashuri mes njëri tjetrit, dhe Mustafai i tregon se e ka mbájtur premtimin dhe ka màrrë Hurixhihanin në sarajet e tij. Kjo e fundit shkon pranë tyre dhe Mustafai e lë vetëm me Bejazidin. Mahidevrani këshillon Mustafanë të mos jèpet kaq shumë pas të vëllasë, ndérsa ai vetë si Mustafa, e kèshillon Bejazidin të mos vràpojë dréjt zjàrrit.

Ndèrkohë, Sulltani vazhdon të jetë së bashku me Nazeninin në sarajet e Manisës. Ai ka shkuar për t’i vènë emrit princit të porsalindur, dhe vendos të quhet Murat. Mes Nazeninit dhe Nurbanusë vetëm sa vjen e shtohet mlléfi dhe urrèjtja, duke rénë në sy të të gjithëve. Për Nurbanunë ka mbèrritur një letër nga Hyrremi, e cila e ùrdhëron të vràsë Nazeninin. Nurbanu zbàton ùrdhrin menjëherë, duke e bërë të duket si aksídent.

Pas çùdisë dhe pikèllimit për Nazeninin, Sulltani dèl në rrugë, si njeri i thjèshtë, për të pyetur se si qèndronte çèshtja e Selimit me gruan e tregtarit të cilin ai vràu në pàzar. Sulltani takohet vetë me gruan dhe mèson dètajisht se çfarë ka ndòdhur. Me t’u kthÿer në sarajet e Selimit, pranë Sulltanit shkon Rrustem Pashai. Në dorë ai mbàn letrat, në të cilat admíruesit i drèjtohen princ Mustafasë me ‘Sulltani i ardhshëm’. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*