Sulejmani i Madhërishëm/ Hyrremi dëshirón ta kishte Mustafanë fëmijë të sajin

Gjéndjá shéndetésóre e Sulltan Sulejmanit vetém sa vjen e réndóhet. Températúra tij është e fríkshmé dhe pér shkák të saj húmbet edhe ndjenját. Mjékét béjnë çmosin për të, duke shpíkúr edhe metóda të reja. Teksa ndodhet pa vetédije, Sulltan Sulejmani shikon babanë e tij në éndérr, duke iu drejtúar atij vetë me një shpàté në dórë, për t’ia hequr kokën. Çfarë kuptími ka kjo në éndrrén e tij?

Duke parë këtë gjéndje të Sulltanit, Rrustem Pashai dhe Sulltaneshë Hyrremi mendojnë të plánífikójnë fúndin e Mustafasë. Në prezencën e tyre ndodhet edhe Sulltaneshë Mihrimah, e cila e mbrón vëllanë e saj, por mbetet para një zgjedhjeje shumë të véshtíré; Mustafanë, óse vëllezërit e tjerë dhe nënën e saj. A do múndet ajo dót të zgjedhé mes këtyre dy paléve?

Sakaq, para Sulltanit të pavetédijshém ndódhet Sulltaneshë Hyrremi dhe djali Sulltanit, princ Mustafai. Duke folur gjërat e zemrés, të cilét të dy i dinë shumë mirë dhe nuk mund t’i fshéhín, Hyrremi shpreh se sa shumë do déshironte që ai të ishte djali saj, dhe të mos kishin çéshtje gjakú në mes, që edhe dhémbjen e Sulltanit ta pérjetónin së bashku, dhe jo me fríkén se kush do i heqé kókén kújt.

Një e páprítúr do ndódhé edhe mes jeníçeréve dhe princ Selimit. Ato núk e dúan áspák árdhjen e tij në frón dhe për këtë veprójné. Së bashku me Mehmet Sokollunë, mes tyre ndodh një zénké e madhe, ku do nxírren edhe shpátát. Nga ana tjetër, teksa Mustafai ec drejt sarájeve me drejtésíné e tij, nga pas, e shoqérojnë Bejazidi, Xhihangiri dhe Sulltaneshë Fatma. 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*