Sulejmani i Madhërishëm/ Hajredin Pashai vdés nga hélmimi

Sulltaneshë Hurixhihani shkon pranë Sulltan Sulejmanit, pasi mëson se ai ka pasur një takim me Bejazidin. Që në fillim, ai ia ndàlon që të flasë mbí atë çéshtje por Hurixhihani shpréhet se ka shkuar për diçka tjetër. Në dorë ajo mbàn një ditar, të cilin e konsíderon si dhuratë për të. Ai është ditari i të ndjérit Ibrahim Pashasë. Hurixhihani i tregon se në çdo rrésht, ai ka përméndur Sulltanin, ndàj ai ditar i përket më shumë atij vetë se Hurixhihanit.

Ndërkohë, në sarajet e princ Selimit, Nurbanu síllet gjithë ditën rréth e përqark mureve, duke menduar Selimin dhe të ardhmen e tyre me fòshnjën në bark. Ajo kërkon ta takojë por rojet e ndàlojnë duke i thënë se është i zénë. Në të vërtetë, ai është me Dilshahun dhe këtë e zbùlon Nurbanu me sytë e saj. Ajo debàton ashpér me princin dhe i thotë se për sa kohë të jetë ajo, nuk do pranojë asnjë femër tjetër.

Sakaq, Sulltan Sulejmani ka mësuar disa nga të vërtetat në lídhje me djemtë e tij nëpër sanxhaqe të ndryshme por ende nuk di gjë për martesën e Mustafasë me vajzën e Hajredin Pashasë, Myhrinisanë. Megjithatë, ato që mëson janë të mjàftueshme që të përbàllet me Nasuh Efendiun, i cili ia kishte zbukuruar të gjitha, duke i fshéhur se çfarë po bëjnë fëmijët e tij. Për këtë arsye, ndonëse me shumë dashuri për të, Sulltani e làrgon nga sarajet dhe Stambolli.

Nga ana tjetër, gjéndja shéndetësore e Hajredin Pashasë vijon të jetë krítike. Pranë tij do shkojë Rrustem Pashai. Sapo mbésin vetëm për vetëm, ky i fundit i pranon në mënyrë të drejtpërdrejte se hélmin brenda mjaltit, e ka urdhéruar ai t’i hídhet. Teksa làrgohet, Rrustemi kujton se të gjithë kùrthet e ngrítura ndaj tij, do e kenë një dëním apo një pagesë. Dhe ky ishte dëními tij. Admiral Hajredin Pashai mbyll sýtë për herë të fundit. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*