Sulejmani i Madhërishëm/Fatma përjeton sërish flutura dashurie

Sulltan Sulejmani thërret Piri Reisin në zyrën e tij për të biseduar mbi ngjàrjet e fùndit, por pa u fùtur shumë në detaje. Ai nùk i shpreh aspak zemérimin që ka ndaj tij, por e lë të dijë se shërbimet e tij të vyera, tani e tutje do i vazhdojë nga India. Reisi çùditet së tepërmi, por nùk mùndet të kùndërshtojë véndimin e Sulltanit. Hyrremi priste që të merrte lajmin e ekzékùtimit të tij, por Mehmet Sokollu, një takim të fshéhtë me Sulltaneshën, i tregon se sýrgjýnosja tij është shumë më e dobishme se vràsja.

Pas takimit me Piri Reisin, Sulltani merr letrën që Rrustem Pashai i ka shkruar duke u ankùar për sjélljen e jéniçérëve që përmendin ditë e natë vetëm lëvdata mbi Mustafanë. Tashmë, dýshimet në mendimet e Sulltanit janë shtuar së tepërmi. Sikur të mos mjàftonte, pranë tij shkon edhe Hyrremi. Gjoja se pa qëllim tjetër përveç meràkosjes mbi vijimësinë e Perandorisë, ajo i pëshpërit në vesh nxítje kùndrejt Mustafasë. Ky i fundit, ndodhet në sàrajet e tij duke diskutuar me të birin, i cili nuk e kupton se çfarë do të thotë por e ka dëgjuar që duhet të bëhet ‘sýnet’ për të qenë burrë i vërtetë.

Sakaq, Sulltaneshë Fatma merr një kërkesë nga i fejuari saj, Ahmet Pashai, për t’u takuar. Siç i takon kohës së atëhershme, takimet mes të fejuarëve kanë qenë të rràlla dhe Sulltanesha ka pranuar martesën vetëm për të mos kùndërshtuar vëllanë e saj, Sulltan Sulejmanin. Ajo shkon e tëra pa qéjf në atë takim, por gjen një person tërësisht ndryshe nga çfarë priste. Ahmet Pashai shfaqet shumë i kùjdesshëm dhe romantik, përveçse është i pashëm, gjë që Sulltanesha e vëren dhe e cilëson menjëherë.

Ajo kthehet në dhomën e saj dhe të nesërmen, i sjellin një sëndùk të madh, të mbushur me bizhuteri dhuratë nga pashai, si dhe një letër dashurie. Ajo i shpreh Melekut se nùk e kishte besuar ndonjëherë se do mund të dashuronte sërish. Nga ana tjetër, Xhihangiri kalon një débat të madh me nënën e tij, pasi e akùzon hapùrazi se është në dijeni që ajo  po i kùrdis plànet për të vënë në àrmiqësi vëllanë e tij, Mustafanë, me Sulltan Sulejmanin. Përveç kësaj, ai merr një letër ku i kërkohet nga Atmaxha që të takohen, dhe kështu i përcjell ngjàrjet e fundit në saràje, që lidhen me Mustafanë.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*