Sulejmani i Madhërishëm/Sulltani hùmbet një nga personat më të dashur

Sulltani që sjéll Ahmed Pashai pranë Sulltanit, do e tròndisë këtë të fùndit. Ai làjmëron që krýéngrítjen e Mustafasë së rrémë, e ka shtýpur ai vetë dhe Mehmet Sokollu, pasi Bejazidi nuk ka bérë asgjë lídhur me ùrdhérin e màrrë nga ai. Menjëherë Sulltani ùrdhëron që t’i dërgohet një letër Bejazidit, ku pàsi e àkùzon për tràdhëti dhe kryengritje, e ùrdhëron që të shkojë në kryeqytet. Letra vjen si bòmbë për princ Bejazidin, të cilit ia dòrézon Mehmet Sokollu, i pérfshírë në atë kùrth po aq sa Ahmed Pashai dhe Selimi.

Bejazidi kùjton vëllanë e tij Mustafanë dhe mënyrën se si ai ka vdékur. Nga frika se i njëjti fat mùnd ta gjejë edhe atë, Bejazidi réfùzon t’i përgjigjet urdhërit për të shkuar në kryeqytet. Pranë tij ndodhet edhe Atmaxha. Ai arrín ta bíndë se duke mos shkùar, do lërë Sulltanin të kùptojë që ai ka qenë reàlisht fàjtor në gjithë këtë mes. Ndaj, Bejazidi detyrohet të shkojë, pavàrësisht se si ndíhet dhe çfarë méndon. Në sarajet e tij do ndodhë edhe një pérléshje me tepër mlléf përbrénda.

Në Kytahja mbérrin Rrustem Pashai, i cili xhíndoset nga prezénca e Atmaxhasë aty. Bejazidi dégjon zhùrmën e gríndjés së tyre dhe dél menjëhérë jashtë, duke i ndàluar. Ai i kùjton se për të arritur qéllimet që secili prej tyre kanë, dùhet të béhen një, pasi janë nga e njéjta anë. Détýrímisht, Atmaxha dhe Rrustemi ulín gjàkràt dhe ténsíonin mes njëri tjetrit. Me të shkùar në sàraje, Bejazidi takohet me Hyrremin, e cila së bashku me Mihrimanë dhe Hurixhihanën présin pas derës së Sulltanit me ànkth se çfarë do ndòdhë.

Biseda e Sulltanit me Bejazidin shkon si mos më kéq. I névríkòsur së tépërmi, Sulltani thérret edhe Selimin në dhomë. Ai thòtë se në një të ardhme të afért apo të làrgët, kur ai të mos jétojë më, do dònte që në frònin e tij të ùlej princ Selimi. Me t’u larguar që aty, Bejazidi làjméron Atmaxhanë se tàshmë ka kùndër vetes edhe Sulltan Sulejmanin, pàvàrésisht se është babai tij. Ky i fùndit, shkon të takojë vëllanë e qumështit, Jahjanë, të cilin përfùndon duke e shkàrkùar nga pòzícíoni punës pasi i thotë që për të, Sulejmani ka vdékùr ditën që ka vràrë djalin e tij.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*