Sulejmani i Madhërishëm/ Dhëndri i ri i Perandorisë lùan lòjë të dyfishtë

Sulltaneshën Fatmën, Sulltani e ka fejuar me një nga pashallarët e ri që ka emëruar në këshillin e tij vendor. Bëhet fjalë për Ahmet Pashanë. Hyrremi është shumë e lumtur për këtë detàj pasi kështu, Sulltaneshë Fatmës do i duhet të làrgohet së shpejti. Vetë Ahmet Pashai, shkòn në një takim me një nga díjetarët që Sulltani mban për t’u késhilluar. Ky i fùndit, mirëpret pashanë, i shpreh nevòjën që ka shteti për burra të tillë dhe e pyet nëse do jetë krah tij, që të mùndësojë daljen e princ Mustafasë në fròn. Ahmet Pashai pranon menjëherë.

Kundër Mustafasë, po thùren plane të mëdha, të détajishme dhe të mirëmenduara. Rrustem Pashai krijon polemika mes jéniçérëve, dhe vrét njërin prej tyre. Ato fàjësojnë Rrustemin por ky i fùndit fùt një tjetër jéniçer mes tyre, që të përhapë fjalë se këtë mund ta ketë bërë një adhurues i Mustafasë që do dalë kùndër shtetit. Teksa këto pòlemika marrin territor çdo ditë e më shumë, Rrustem Pashai i shkruan një letër Sulltanit, ku i shpréhet se është shumë e véshtirë t’i mbajë jéniçerët si më përpara, pasi mes tyre, ka edhe prej atyre që e adhurojnë Mustafanë.

Përveç këtyre letrave, Sulltanit i sjellin lajm se Tahmaspi, àrmiku tyre më i madh për momentin, i ka shkruar letër princ Mustafasë, ku i drejtohet si mík dhe i kërkon të bëjnë një mbledhje, por ende nùk dihet nëse Mustafai e ka pranuar këtë kërkesë apo jo. Sulltani mendon se djali i tij po kërkòn të formòjë një shtét tjetër brenda shtetit që babai tij drejton. Nga ana tjetër, hoxhë Çelebia i përgjigjet letrës së Sulltanit, i cili e ka pyetur nëse léjohet të mbýten milingonat që kanë mbuluar pemën.

Me përgjigjen e shpjeguar detajisht, Sulltani urdhëron që askùsh të mòs i luajë milingonat, pasi ato nuk po démtojnë askénd dhe se t’i màrrësh shpírtin dikuj, është vetëm e drejtë e Zotit.  Sakaq, Ahmet Pashai bën një tjetër mbledhje. Kësaj rradhe, me Piri Reisin, i cili njihet tek të gjithë si një nga drejtuesit që símpatizon më së shumti princ Mustafanë dhe punon me njerëz të fshéhtë për të mundësuar dàljen në fròn të Mustafasë. Ahmet Pashai shpreh dakòrdësi me të, por i transmeton të tjera infòrmata Sulltanit. Ku është qéllimi tij?

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*