Sulejmani i Madhërishëm/Bejazidi fítòn zémrat e të gjithëve

Sàrajet e Stambollit ngríhen në mëngjes nga thírrjet dhe gjùàjtjet e pòpullit të thjéshtë, të cilët janë bërë një për të màrrë gjàkùn e princ Mustafasë. Ato kanë bllòkùar hýrjen e sàrajeve, duke mbàjtur në dùar gùrë e shkòpinj, me të cilat préténdòjnë t’i màrrín shpírtin Rrustem Pashasë. Të gjithë brénda në sàraje fríkésòhen dhe késhillojnë Bejazidin të mos dàlë pàra tyre pasi mùnd të mos kthéhét më. Por, Bejazidi dél pa iu drídhùr sýri, dhe fillon të flasë, duke shkàktùar një héshtjé tòtale tek të tjerët.

Bejazidi thékson se askùsh nuk ka të dréjtë të flàsë mbi fjàlët dhe véndímet e Sulltanit, sidoqòftë véndími tij. Ai shpréhét se nuk do ua jàpë Rrustemin pàra duàrve sepse ai është ende pjesë e familjes péràndòràke, edhe pse është shkàrkùar nga pòzicioni që ka pàsur. Bejazidi arrin të shpérndàjë tùrmën, duke i thénë se nuk do léndòjë askénd, vetëm për fàktín që e kanë dashur të ndjérín Mustafa, por nuk do jetë më aq i méshírshém nëse do vàzhdòjnë të qëndrojnë para sàrajeve duke shkàktùar fríké tek të tjerët brenda.

Mes pòpùllit që ishte mblédhur, ndodhej edhe Atmaxha, i cili kishte pranë të parin e jéníçéréve, të cilit i trégòn se Mustafai e ka détýruar t’i prémtònte se do i qéndrojë pranë Bejazidit deri në frýmën e fùndit. Të gjithë shohin një tríméri tek Bejazidi. Trimëri, të cilën Sulltaneshë Fatma e ngjàsòn me atë të Mustafasë dhe Sulltanit, dhe i pérménd Hyrremit se ky fakt, duhet ta fríkésòjë atë. Në saraje do zhvíllohet ceremonia e përcjélljés së shpirtit të Mustafasë, ndërmjét riteve fétare.

Mihrimah dhe Hyrremi i bashkohen, por nuk gjéjnë réhati nga fjàlët  dhe àkùzàt që u hídhen. Në një mòment, Hyrremi thýen me gishta gotën që mban në duar, dhe u kërkon të gjithëve të mos flasin më, pasi askùsh nuk mùnd ta fàjésòjë atë. Sipas Hyrremit, në jetë do mbíjétòjë gjithmònë ai që është më i fòrtë. Ajo làrgòhet dhe shkòn në dhomën e saj, ku i vjen një letër nga çàdrat e Sulltanit. Selimi i shkruan për gjéndjén e réndùar të Xhihangirit, ndaj Hyrremi bashkë me Bejazidin nísen ménjéhérë për rrugë, pa ditùr gjë se tashmë Xhihangiri ka ndérrùar jétë.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*