Sulejmani i Madhërishëm/Bejazidi dél pérbàllë Sulltaneshë Fatmës

Princ Bejazidi e ka ndjérë shumë hùmbjén e vëlla Mustafasë, por, pavàrësisht kësaj, ai nuk mund të dàlë kùndër nënës dhe motrës së tij, edhe pse akùzàt réndojnë shumë mbi të. Ai ndàlon të pyesë Sulltaneshë Fatmën se si ajo është me shéndét fizik dhe shpirtéror, por gjén përbàllë mlléfín kùndër sùlltaneshave Hyrrem dhe Mihrimah. Ajo shpréhet se çdo e kéqë që Hyrremi dhe Mihrimah kanë bérë, ka fillùar t’u kthéhet, ndaj po sùlmòhet saraji i Mihrimasë.

Ndërkohë, Rrustemi dhe Mihrimah janë ngùjùar. Ato nuk mùnd të  dàlin nga sàrajet e Yskydarit, përveç pérsònave që hynë për t’u sjéllë làjme nga jàshtë. Ai përménd se sa i është léhtësuar jéta që prej kur Sinan Pashai, vëllai tij, iu rishfàq. Sipas tij, prània e vëllezërve dhe motrave në jétë është me shùmë réndësi. Mihrimah kùjton atë çfarë i ka shkàktùar Mustafasë kurthi i saj, dhe menjëherë réagon mes lotëve, duke thénë se nuk do e bénte atë véprim asnjëhérë nëse do e dinte përfùndimin e të vëllasë.

Sakaq, një pérson me shumë péshë dhe réndësi, është shpàllur i vdékur, pas shpàlljes së Mustafasë, por, për fàtin e mirë jéton. Ai është Atmaxha, dhe është rikthýer me qéllimin e qàrtë të hàkmàrrjés ndaj asaj që iu bë princit të ndjerë. Ai takohet me të parin e jeniçerëve, pa humbur aspak kohë, dhe bëjnë plénet e detàjishme për kohën dhe mënyrën si do orgànizohen për të sùlmùar sàrajet e Rrustemit, sepse ai nuk do léjohet të màrrë frymë më. Kështu, Atmaxha ndjék vëllanë e Rrustemit.

Ndërmjet Sinan Pashasë, ai arrin të gjéjë véndin ku është fshéhùr Rrustemi, dhe làjméron bashkëpùnëtorët e tij për këtë. Nga ana tjetër, Xhihangiri vijon të jetë pranë Sulltanit, por me shéndet ende më të pérkéqésuar. Ai nuk prànon të màrrë as mjékim, dhe as pije apo ushqim. Pískàmat e Xhihangirit dégjohen edhe në çadrat e tjera, dhe Sulltani kujton kohën kur ai ishte ende fòshnjë dhe mjékët sapo kishin zbùlùar nga se vùante ai. Ai pròvon t’i afròhet djalit të tij, por Xhihangiri nuk e léjon.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*