Sulejmani i Madhërishëm/Bejazidi dél kùndër Hyrremit

Rrustem Pashai sjéll làjmin në saraje si gëzim për Hyrremin dhe Mihrimanë, por asnjëra nuk reàgon siç ai priste. E para, Mihrimah làrgòhet nga dhoma menjëherë, duke qenë shumë e lénduar nga ajo që dëgjon. Lòtët i bién rréke dhe fuqia saj mbàron e tëra, mu në mes të hàremit. Bejazidi i afròhet i shqétésuar ndërkohë që Fatma, Gylfemi dhe vajzat e hàremit janë gjithë sy e veshë tek ajo. Sulltaneshë Mihrimah tregon se Mustafa është ékzékùtuar, me ùrdhér të Sulltanit. Bejazidi i pari dhe gjithë të tjerët më pas, vàjtòjnë me zemër këtë hùmbje të madhe.

Hyrremi nuk e shpréh gëzimin siç Rrustemi priste. Kjo, sepse ajo ende e ka të véshtirë ta bésojë se është shùar àrmíku saj më i madh. Ndërkohë, populli zíen nga ùrréjtja për Hyrremin si dhe akùzat ndaj saj, duke e cilësuar si një ‘shtrígë ruse’ që solli vdékjén e pamérituar të princ Mustafasë. Këto fjàlë, ia përcjéll Symbyl Aga që endet nëpër pàzar. Kështu, Hyrremi merr hàpat e parë të vazhdimit të hakmarrjes. Ajo vendos t’i shkruarjë një letër Sulltan Sulejmanit, që në pamje të parë është gjòja ròmantike.

Pasi i rréshton fjalët e màllit dhe dashurisë, ajo shpréhet se e ndjén për détyrë t’i trégojë se njerëzit kanë filluar të përméndin se do bëjnë krýéngrítje ndaj tij, për të sjellë në fròn princ Mehmetin, djalin e të ndjérit princ Mustafa. A do ndíkòjë kjo tek Sulltani? Sakaq, Selimi i dërgòn një letër Nurbanusë, ku shpréhet se kònkùrenti tij më i fòrtë ka vdékùr me ùrdhër të babait të tij. Kjo do e tròndisë së tepërmi Nurbanunë, e cila nuk e kòncépton se si një baba mund të vràsë fëmijën e tij, dhe thotë se askush nuk e méritonte një vdékjé si ajo e Mustafasë.

Nga ana tjetër, Gylfemi dhe Fatma i hàkérréhen Hyrremit dhe Rrustemit, duke i mbàjtur si pérgjégjës të kësaj vdékje màkàbre të pamérítuar. Të dy, edhe Hyrremi edhe Rrustemi pròvojnë të jùstifikòhen, por do gjejnë kùndër tyre Bejazidin. Ai fàjësòn hàpùrazi Rrustemin ndërsa Hyrremit i kërkon të pushojë. Ajo mérr ta krítíkojë, dhe ta ndàlòjë që të lërë frònin për të shkuar në vàrrímín e Mustafasë, por Bejazidi as që e vë atë në listë. Ai shkon, dhe dùron fýérjet e dhímbjés së Mahidevranit.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*