Sulejmani i Madhërishëm/Ahmed Pashai pàralàjmëron Mustafanë

Mustafai niset për në takimin me babanë e tij, duke lënë Mahidevranin, Myhrinisanë dhe fëmijët e tij, me lòt në sy. Të gjithë i drùhen véndimit që do màrrë Sulltani mbi jétën e tij. Vetë Sulltani është nisur për në takim, së bashku me një ùshtri të madhe personash, ku mes tyre, nuk do mùngòjnë xhélatët, ato që janë të urdhéruar vetëm për t’u màrrë shpírtin persònave që Sulltani urdhéron për ékzékùtim. Ardhjen e xhélàtëve bashkë me Sulltanin, e véren menjëherë Ahmed Pashai, i fejuari i Sulltaneshë Fatmës.

Ai ndòdhet me mísion për të mbròjtur Mustafanë, por nuk dùhet të bjérë në sy të askùjt. Kështu, pasi kùpton ardhjen e tyre, ai shkon pranë vendit ku ka ngrítur çadrën princ Mustafai. Atje, Pashai hédh një shígjetë mu në mes të zjàrrit rreth të cilit po ngròhen, dhe të gjithë mendojnë se ishte téntàtivë për ta vràrë princin. Por, Atmaxha shikon që në shígjétë ndodhet e lídhur një létër. Në të, është shkruar se Sulltani është i véndòsur për ékzékùtimin e tij, ndaj princi s’dùhet të shkòjë në atë vend, assési.

Atmaxha dhe Tashllëxhallë e màrrin si pròvë dhe argùment për të bindur princ Mustafanë që të mos shkòjë, por ky i fùndit ka fríkë se kjo mund të jetë një kùrth që ai të mos i bíndet ùrdhràve të babait të tij. Për më tepër, Mustafai kùjton se ai nuk ka dýshuar tek Sulltani, qoftë edhe një herë të vétme, as kur vetë nëna e tij dýshonte. Pas shígjétës, në çadrën e Mustafasë vjén Xhihangiri. Ky i fundit, ka fòlur me babanë e tyre dhe e ka pýetur me lòt në sý nëse do japë véndim për ékzékutim për Mustafanë, por Sulltani e ka mòhùar, ngaqë nuk dëshiron të léndòjë Xhihangirin.

Por, Xhihangiri e ka bésuar i tëri. Më i çlirùar se kùrrë, ai i thotë Mustafasë se ka folur vetë me Sulltanin dhe ai ka prémtùar që nuk do e vràsë atë. Sakaq, jéníçérët, me në krye Atmaxhanë, bëjnë plànet e mirëfillta se si duhet të veprojnë në ràst se shikojnë që Sulltani ùrdhéroi më të kéqén për Mustafanë. Ato bíen dàkord për planin, por nuk e dinë se mes tyre ka një tràdhétar që i transmeton fjàlët Rrustem Pashasë. Vendimin e Sulltanit, e présin me ànkth edhe në sàràjet e Stambollit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*