Osmani/ Osmani shpëton xhaxhain e tij

Konuri dhe Kongari ndodhen në një tjetër ballafaqím me njëri-tjetrin. Konuri përpíqet pa ndàlim që të bindë Kongarin se ai nuk i përket fisit të Mongolëve por është në të vërtetë turk. Kongari thékson se është vetëm Mongol dhe të tillë e njeh veten por para syve Konuri i paraqet një letër e cila është dëshmi e blerjes së Kongarit në tregu i skllévërve turq nga ana e Ballgait. I habitur, Kongari i hap sytë dhe e kupton pasi e lexon atë.

Ai shikon vetë se fjalët e Konurit kanë një bazë shumë të fòrtë dhe merr një vendim; të jetë krahu i djathtë i Osmanit dhe bashkë me Konurin nisin të qàjnë duke kujtuar  kohët e vjetra. Për të dy nga vëllezërit është aq e çùditshme dhe e bukur që kanë gjetur njëri-tjetrin. Pa kaluar shumë kohë nga situata në të cilën u ndodh nga sùlmi i Mongolëve, ajo sërish bíe në një tjetër gràckë.  Kësaj radhe àrmiqtë që ndodhen përbàllë saj vijnë me ùrdhér të prérë nga Kalaja e Sofias.  Qéllimi i gràbitésve nuk është vràsja e Balës, por vetëm rrémbimi i saj.

Megjithatë, edhe pse e vetme, Bala nuk dorézòhet për asnjë moment. Ajo lùfton një me një me të gjithë burrat që ka përbàllë derisa arrin tu ikë nga duart. Një tjetër person nga fisi i Kajivi ndodhet në rrézik të madh; Ai është Sungutekini, vëllai i Ertugrulit. KrYqtarët dhe Komandant Boke i mongolëve e kuptojnë se ai në të vërtetë është një turk dhe jo një prift siç ai híqej, për më tepër është vetë djali i thémeluesit të popullit të turqve, Sulejman Shahut.

Megjithëse Osmani nuk është në dijeni se kush është personi që po tenton të shpëtojë ai sërish vazhdon me të njëjtin vullnet. Ai përfùndon me sukses mísionín e tij duke shpëtuar Songutekinin nga duart e mízorëve.  As xhaxhai nuk e njeh nipin as nipi xhaxhain por të dy shpërbejnë në dobi të njëri-tjetrit. Pasi Sungutekini kërkon të dijë se kush është personi që e shpëtoi, ato prezantohen dhe kështu kuptojnë lídhjen e fòrtë që i bashkon. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*