Osmani/ Mongolët bastísin fisin e Kajive

Në fisin e Kajive do ndodhë një e papritur që do tròndisë të gjithë pjesëtarët. Mongolët mbërrijnë në tokën e tyre, bastísin, vrasin e presin me dhjetëra e qindra persona, duke i lënë të vdékur e të plàgosur në mënyrë bàrbare. Ata, mongolët, duke u hyrë në pàbesi dhe duke i gjetur të papërgatitur, nuk u lënë kohë të veprojnë. Ato nuk mjaftohen me vràsjet dhe plàgosjet, por edhe arréstojnë më të mëdhenjtë e fisit, ato që udhëheqin Kajitë.

Osmani është në dijeni të këtyre që po ndodhin, por nuk është në kushte që të lëvizë. Ai ka përballë vetes Ballgajin, të parin, prijësin e mongolëve. Ky i fundit i ofron kushtet e tij, si të vetmen mundësi për të ndalur mízorinë që po ndodh brenda Kajive. Ballgaj kërkon nga Osmani, që të pranojë të bëhet ai komandanti i ushtàrëve mongolë, dhe t’ia dorëzojë shpirtin Xhengiz Hanit.

Kjo ofertë e tij do shàstisë Osmanin, i cili nuk e priste aspak një absùrditet të tillë. Megjithatë, i duhet të mendohet për mënyrën se si t’ia bëjë të qartë që ai nuk e tràdhton fisin e tij, e as besimin e tij por as nuk e lë në bàltë. Osmani ndodhet i rrethuar nga ushtàrët që kanë shoqëruar Bajgallin në atë takim, e megjithatë arrin që t’i vràsë e plàgosë të shumtët prej tyre, duke i lënë pa ndjenja në tokë. Pas përpjékjeve të tij, Osmani ia del të arràtiset nga duart e mongolëve.

Nga ana tjetër ndodhet Bala, pranë babait të saj Edeballë.. Babai e kishte paralajmëruar që të mos takohej më me Osmanin, e Bala ia shkéli fjalën. Tashmë e ka kuptuar gabimin e saj, dhe kërkon falje para babait duke u shprehur se i kushtoi kohë që të kuptonte se po vepronte tùrp duke mos e dëgjuar të atin, e duke vazhduar në kokën e saj. Fjalët e sinqerta të Balës, prekun në zemër Edeballënë, i cili fal të bijën dhe pajtohet me të.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*