Osmani/ Mjekërbardhët i japin një mision tjetër për të kryer Osmanit

Pas një ndàlesë shumë të shkurtër, Osmani ngàrkohet sërish me një tjetër mision nga Mjekërbardhët. Këto të fundit i besojnë vetëm trímërisë, mençurisë dhe fòrcës së Osmanit për të arritur aty ku ato dëshirojnë. Kësaj rradhe, Osmanit i duhet të ndàlojë një martesë ku njëra palë nuk e dëshiron dhe po detyrohet për ta pranuar. Bëhet fjalë për princeshë Adelfën, vajza e Perandorit Bizantin. Ajo i është premtuar Gejhatunit, prijësit të Mongolëve.

Shqetësimi kaq i madh i Mjekërbardhëve aq sa për të thérritur Osmanin qëndron në të vërtetën e fríkshme; Nëse ajo martesë realizohet për turqit nuk do ketë më shpëtim. Ato do shùhen duke u harruar në histori. Nga ana tjetër, càktimi i Gyndyzit si i pari i Kajive do sjellë shqétésimin e tij të parë. Në çadrën e tij mbërrin me të shpejtë Alishari. Ai thotë se nuk është në kompetencën e Gyndyzit që të vendoset si prijësi i një fisi pa marrë miratimin e tij.

Sipas rregullave Alishari është nëkémbési i Gejhatunit, i autorizuar që të vendosë në caktimin e bejlerëve të fiseve turke. Gyndyzi e dëgjon deri në fund duke i dhënë të drejtën e fjalës por i thékson se sido që të qëndrojnë rregullat jashtë fisit që gjyshi i tij i krijoi ato do ndjékin traditat e tyre në mënyrë fànàtike pa u ndíkuar nga faktorë të tjerë. Për më tepër i kujton se të gjithë janë në dijeni të fàktit që Alishari ka téntuar ta heqë qafe.

Ajgyli dhe Zohreja lejohen që të dalin nga bùrgòsja për të kryer ceremonitë e vàrrimit të të dashurit të tyre Baturit. Teksa vàjtojnë mbi trupin e tij, Ajgyli ndàlon për një moment dhe kthéhet nga nëna e saj duke iu hàkérryer. Sipas Ajgylit ato e hùmbën Baturin si pasojë e ambícíes dhe egòs së tepruar që kishte në lIdhje me të. Pavarësisht dhímbjes së madhe që ka, Zohreja i premton shpirtit të të birit që nuk do e lërë gjàkun e tij pa e marrë.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*