Osmani/ Gejhatuni lìdh me lìtarë Tekfur Nikollën

Tekfur Nikolla nuk hùmbet kohë dhe shkon të takojë Gejhatunin. pasi e infòrmon për atë që ndòdhi, teksa ai kishte shkuar në kùvendin që kishte orgànizùar Yavlak Arslani për paqe Osmani i mori kalanë e Kullaxhisarit të cilën vetë Gejhatuni ia kishte dhënë atij. Tekfur Nikolla i thotë atij se ai nuk i ka màrrë atij kalanë por në fakt ia ka marrë Gejhatunit duke e ditur se të gjitha pronat dhe tokat në ato troje janë të tijat. Gejhatuni pyet Tekfur Nikollën se a mundet Yavlak Arslani të kontròllojë Osmanin.

I bìndur, Tekfur Nikolla i thotë atij se ai nuk ka asnjë shàns ta bëjë atë dhe i vetmi person që mùnd ta kontròllojë atë është vetë ai. Gejhatuni shòkon atë teksa i pèrgjigjet se do i vràsë të gjitha ata (duke përfshìrë Tekfur Nikollën dhe Yavlak Arslanin) dhe do bèjë Osmanin si të parin e turqve. Ai për ti njohur idetë e tij, pyet atë se përse do ishte e gàbuar një gjë e tillë. Tekfur Nikolla i thotë se Yavlak Arslani dëshiron ti vràsë të gjithë, duke filluar nga Gejhatuni i pari për ti kontròlluar të gjithë ato toka, dhe se ai ëndërron të krijojë shtetin e tij.

Ai shtòn se ai është i bìndur se ai nuk do àrrijë ta bëjë një gjë e tillë por nëse do donte këshillën e tij ai sugjeron që ti zhdùkë të gjithë turqit nga ato troje.  Gejhatuni i qesh me ìroni dhe i thotë se Osmani e paska frìkësuar shumë por edhe Tekfur Nikolla i qesh me ìroni duke i thënë se për këtë duhet të frìkësohet edhe ai dhe kështu ai duke elìminuar atë do mpòshtë edhe frìkën e tij. Ai e ka kaluar lìmitin me të folurën e tij dhe ùshtarët mongol që ndòdhen aty pranë Gejhatunit i vendosin lìtarët për ta lìdhur dhe kjo gjë e trèmbe shumë Tekfur Nikollën.

Pasi e lìdhin aty ku ishte, Gejhatuni i jèp urdhèr që të çòjnë ashtu deri në kalanë e Inegolit për ta parë të gjithë se sa i aftë është ai. Ndërkohë Gejhatuni është i shqètësuar se çfarë të bëjë me Osmanin sepse çdo ditë e më shumë ai po kthèhet në një rrezìk për të gjithë. Gejhatuni është tèpër i shqètësuar dhe për këtë i kërkon ndihmë djalit të tij të vdèkur, Monkes ( sipas traditës mongole, shpirtërave të vdèkur u kërkohej ndìhmë ). Ai është i dyzùar se çfarë të bëjë me Osmanin. Ta vràsë apo ta vèndosë në vendin e Yavlak Arslanit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*