Osmani/ Burçin fajéson Osmanin për vdékjen e Ajbasit

Teksa Burçin, gruaja e ardhshme e djalit të Bamsit po përgatitet për natën e kënasë, ajo vrìtet në dorë dhe mbi fustanin e nusërisë së saj, ajo dérdh gjàk. Kjo e shqétëson shumë pasi sipas traditave të tyre, kjo është një paralajmërim fàtkeqësie. Motra saj e këshillon të mendojë pozitivisht, pasi gjëra pozitive do vijnë. Kështu, ajo vazhdon përgatitjet derisa është tërësisht gati për të qenë nuse e trìmit Ajbas.

Nga ana tjetër, Osmani po lùfton me armìqtë, dhémb më dhémb. Duke qenë shumë më të shumtë në numër, ato arrijnë ta hedhin nga një lartësi mjaft e konsiderueshme, duke e lënë pa ndjénja në mes të një pellgu. Pranë tij do ndalen disa vajza të cilat mbi kuaj po nisen për në drejtimin e tyre. Pasi e ndihmojnë të përmendet, ato largohen. Ndihma tjetër Osmanit do i vijë nga vetë kali tij i cili si besnik, ka ndjerë erën dhe i ka shkuar pranë.

Nga ana tjetër, xhaxhai tij Dyndari është shumë i névrikosur. Ai e ka përzemër Osmanin dhe e respekton, por nuk i pëlqen aspak kryeneçësia e Osmanit. Sipas Dyndarit, nëse armìqtë e kuptojnë se ato të dy nuk janë një i vetëm, do e kenë më të lehtë t’i përçàjnë e të fitojnë ndaj tyre. Por menjëherë në çadrën e tij do hyjë një tjetër person i cili i thotë se Ajbasi me Osmanin nuk janë kthyer ende dhe kjo është shumë shqetësuese.

Nuk do kalojnë shumë çaste pasi Dyndari jep urdhrin për gjetjen e Osmanit me Ajbasin, dhe ato të dy shihen duke hyrë në kamp. Osmani mban në krah Ajbasin dhe kalëron. Duke shpresuar në mjekimin dhe përmirësimin e tij, Osmani sjell Ajbasin në kamp, në mesin e familjes së tij. Por Ajbas, duke thënë fjalët e fundit të një déshmori, jep shpirt në duart e Burçinit dhe Bamsit. Pas lòtëve dhe piskàmave, Burçin i kthehet Osmanit, duke e bërë atë fajtor të hùmbjes së jetës së dashurisë së saj. Por Bamsi e ndalon Burçinin, dhe i kërkon Osmanit të dijë se si ndodhi. Ky i fundit i kërkon falje që nuk e mbajti fjalën dhe ta sillte shëndosh Ajbasin, por Bamsi, si një burrë i fortë, mbledh veten para kësaj fatkéqësie të réndë për të.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*