Osmani/ Baturi tràdhton Osmanin

Osmani  vazhdon të jetë në ndjékje të Ballgait për të siguruar qétësinë dhe jetën e físit të kajive, fis ky që është théméluar nga babai i tij Ertugruli. Për të arritur synimin e tij Osmani ka nevojë për ndihmën dhe bashkëpunimin e Edeballësë. Ndonëse jo shpesh në veprime, por me fjalë dhe kùrajo Edeballë ka qenë gjithmonë pranë Osmanit duke i ndriçuar mendjen dhe rrugët e fitimit.

Teksa del nga vendi ku u taku me Edeballënë, osmani shikon Bamsin dhe Ushtarët e tij të cilët kanë zënë Salvadorin poshtë vetes. Bamsi i janë errësuar sytë nga dhímbja e hùmbjes së të birit dhe zhgénjimi nga tràdhtia e Salvadori. Ai ndjehet i tàllur nga Salvadori, të cilit i fali jetën vetëm për faktin se ishte pénduar dhe madje u konvertua. Në momentin e duhur ndërhyn Osmani i cili e ndalon Bamsin nga ajo që po bën duke i thënë se ka qenë në dijeni të faktit që Salvadori do híqej si ‘tràdhtar’, pasi vetëm kështu do i merrnin kalanë nga brenda Sofias.

Ballgaji  i jep të drejtën Dyndarit që të jetë zyrtarisht prijësi i fisit të Kajive, pasardhësi i fronit të Ertugrulit. Dyndari, tashmë i implíkuar dhe thuajse i zotëruar nga mendimet dhe pikëpamjet e Ballgait hyn në çadrën që dikur i ka përkitur vëllasë së tij Ertugrulit, për të marrë sende më më vlerë. Ndër banorët që çuditën më së tepërmi është Selxhani. Ajo i ka jetuar ditët kur Ertugrul Beu prítej me padurim për ardhjen e tij në fis, si gjithmonë fitimtar. Në lùftérat në të cilat ka marrë pjesë ai ka koleksionuar sende me vlerë materiale dhe shpirtërore.

Bamsi gjen shpéllën në të cilën po qëndron Osmani dhe bésnikët e tij të fòrtë e tríma, dhe mbërrin me të shpejtë. Ai i tregon një e për një, me të gjitha detajet, se çfarë marrëveshje ka bërë Dyndari me Ballgajin, dhe kjo gjë e çmend Osmanin. Ky i fundit niset për në fis së bashku me kutinë më më vlerë që ka. Teksa ndalet në pyll për të pushuar, ai hap kutinë dhe nuk sheh asgjë brenda. Ai e kupton se dikush e ka tràdhtuar, dhe ai është pikërisht Baturi i cili ka qenë i implIkuar si ‘spíuni’ Dyndarit. Baturi merr ‘Ndalesat e Xhengiz Hanit’ dhe shkon dhe ia dorëzon Dyndar Beut, ku ky i fundit i thotë që është shumë krenar për të dhe për mísionin e arritur me sukses.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*