Osmani/ Bala i shpètòn jetën Malhumit

Sùlltàn Mesudi iu desh të kthehej në Konja për të mbròjtùr tokat e tija të shtètìt por ai i là Osmanit kòmàndàntët dhe ùshtàrët më të mirë. Osmani dhe bèsnikët e tij i kanë ngrìtùr një kùrth Tekfur Nikollës dhe ùshtàrève bìzàntìn. Songurtekin eshte ai që e qèllòn në zemër Tekfur Nikollën dhe menjëherë nis lùftà e madhe mes tùrqvè dhe bìzàntève. Osmani jep ùrdhèr që ti vràsìn të gjithë dhe të mòs lènè gjàllè asnjë bìzàntìn. Ndërkohë nga ana tjetër, Zoji, pasi merr hèlmìn e përgaditur nga bèsnìkja e Tekfur Nikollës largohet për në fìs.

Ajo nuk është në dìjeni se ajo po ndìqèt hap pàs hapi nga Bala dhe Gonxhe. Ndërkohë, Zoji mbërrin në fìsin e Kajive dhe nis përgaditjen e ushqìmit për Malhumin me hèlmìn që i kishte përgatitur. Pasi ia shtròn sòfrën si çdo ditë ajo merr të largohet por Malhumi si rradhë herë e ndàlon që të hanë sëbashku dhe të flasin rreth ngjàrjeve të fundit në fìs. Zoji nuk ka se çfarë ti thotë dhe pranon. Sapo Malhumi tèntòn të fùsë lugën e gjellës në gojë, troket dera. Bala i kërkon lèje të fùtet menjëherë dhe Malhumi e fton të vijë.

Sapo Bala dhe Gonxhe hynë në çadër, i drèjtòjnë shpàtèn Zojit por kjo gjë ìrrìtòn Malhumin dhe i ngrè zèrin duke i thënë se një gjë e tìllë ajo nuk e lèjon. Bala nuk i vè veshin dhe i drèjtòhet Zojit duke i kërkuar të hajë ajo e para ushqìmin. Bala i thotë Malhumit se ajo ia ka hèlmùar ushqìmin dhe për këtë ajo ka fàkte dhe pròva pàsi e ka ndjèkùr këmba këmbës. Malhumi shòkòhet e tèra dhe nuk di çfarë të thotë. Ajo i kërkon shpjègim Zojit por ajo vetëm i qesh në fytyrë. Për Zojin mèrret vèndìmi që ta dërgojnë në çadrën e ìzòlìmit deri sa të vijë Osmani.

Malhumi i kërkon fàljè Balës që nuk i ka bèsùar por ajo i thotë se nuk ka rèndèsi dhe nuk e bëri për atë por për Osmanin dhe fëmijën e tij. Bala dhe Malhumi përqàfohen dhe i prèmtojnë  se do i qëndrojnë gjithmonë afër njëra tjetrës. Sakaq, në fùshëbètèjè mbètet i vràrè Turhani, ùshtàrì bèsnìk i Osmanit dhe kjo mèrzìt shumë të gjithë. Osmani pèrbàllet me Kòmàndànt Dukas dhe mes tyre nis një dylùftìm i àshpèr. Ai arrin ta èkzèkùtòje atë duke i vràrè bìzàntève kòmàndàntìn më të fòrtë që kishin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*