Osmani/ Bala dhe Osmani janë të plàgosur réndë

Bala u përbàll me një mízori shumë të madhe dhe të paprítur nga ana e mongolëve teksa ajo ndodhej e vetme në mes të pyllit. Ajo lùftoi deri në fund duke arritur të àrràtisje nga duart e tyre, ndonëse shumë e démtuar fizikisht. Pàsi hùmbet ndjénjat, ajo gjéndet nga nga një grua e panjòhur dhe në moshë. Ajo e merr Balën në atë gjendje që është dhe e dërgon në shpéllën ku ajo vetë banon.

Nga ana tjetër edhe Osmani arríti të lírohej nga duart e mízorëve në të cilët kishte rénë. I gjendur në mes të híçit, ai vazhdon të ecë derisa përbàllë i del një kalë. Menjëherë Osmani dallon që ai është pikërisht kali i Balës. Duke qenë edhe ai vetë i lénduar, Osmani e léshon veten mbi kalë i cili do e dërgojë mu në shpéllën ku po stréhohet Bala. Aty, pas Balës ai takon gruan që e shpëtoi atë nga e cila mëson se léndimi fizik që mongolët i bënë Balës e ka lënë atë me pàsojë të rëndë; Bala nuk mund të ketë më pasardhës. 

Samsa Caushi, pavarësisht diskutimeve dhe débateve që ka kaluar me Osmanin, ai mbétet sërish i njëjti. Duke ndjérë detyrë morale, Samsa Caushi mblédh të gjithë ùshtarët e tij besnik të fisit. Ai u mban një fjalim të shkurtër duke u théksuar atyre rëndësinë e hàkmàrrjes ndàj mongolëve dhe mpòshtjen e tyre. Ndàj ato bashkërisht vendosin që të mos rrinë duarkrýq para kësaj situate por të veprojnë duke u nisur për në lùftë me to.

Një débat tjetër i àshpër do ndòdhë mes të parëve të Kajive. Bëhet fjalë për Gyndyzin dhe Baturin. Gyndyzi ka kuptuar se vëllai i tij, Osmani, ka pasur shumë të drejtë dhe ndihet kéq për të që i ka dalë fisi kùndër, madje nuk arriti mbrojë atë nga mongolët. Ai krítíkon réndë Baturin,madje në sy të Dyndar Beut se si ka mùndur t’ia kthejë me kaq të kéq Osmanit pavarësisht të gjithë sàkrifícave të tij ndaj Baturit. Ai gòdet me shùplakë Baturin duke mos e përmbajtur më veten.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*