Osmani/ Alisharit i prítet koka në mes të fisit të Kajive

Plàni i mirëfílltë i përgatitur nga ana e Osmanit u realízua me sukses duke gjunjézuar mes Kajive Alisharin, nga i cili panë shumë déme dhe padréjtësi. Osmani është i mendimit që tashmë ka ardhur koha e ekzékutímit të Alisharit dhe për këtë jep lajmin në fis se do i màrrë jetën Alisharit. Sapo bëhet gati, atë e ndérprét komandat Subutaj i cili vjen urdhérin e Gejhatunit se Alishari nuk duhet të préket. Menjëherë Osmani i jep atij kundérpergjígjen duke i lénë të dijë se në tokat e Kajive nuk mùnd të vendose dikush tjetër.

Kështu Osmani i prét kokën Alisharit. Ndonëse ky i fundit ishte një àrmik shumë i madh dhe shumë i démshem për Osmanin dhe fisin e tij, ky i fundit është koshient që rrugëtimi i tij i vështírë nuk ka mbàruar me kaq. Kùrthéve në jetën e tij i rikthéhet àrmikja e përbétuar, Princeshë Sofia. Hùmbja e babit të saj, u bë një arsye shumë më e fòrtë për t’iu shtùar etja për gjàkun turk. Ajo vendos të vére gjithë jetën në qéllímin e zhdùkjes së Osmanit.

E gjithë familja e Baturit është lénduar së tepërmi nga vdékja e tij. Pas fàjësimit të Osmanit për një kohë të gjatë, ata mësuan se në të vërtetë vràsësi i tij ishte vetë personi me të cilën vendosën të martonin Ajgylin. Lajmi ishte trònditës për të gjithë, por Ajgyli e përjétoi në një mënyrë aq të rénde, saqë hùmbi kontròllin mbI veten. Nga e gjithë ngjàrja që ato sëbashku përjétuan së fundmi, Ajgyli hùmbet shëndetin mendor.

Përtej të gjithë véshtírësive, íntrígave, kùrtheve, Osmani shérohet dhe mbùshet nga ana e tij më e pastër, ajo e dashurisë me Balën. Të gëzuar që arritën të màrrin fjalën e Edeballësë, ato thùrin ëndrra dhe plane me njëri-tjetrin. Ngjàrje të rénda do vijojnë një pas një edhe për Zyhranë. Sikur të mos mjàftonte vdékja e Baturit dhe íkja e mendjes së Ajgylit, për Zyhranë vjen në fis një tjetër person tejet i padéshiruar. Bëhet fjalë për Hazallin, gruan e parë të Dyndar Beut, nëna e Bahadirit.   

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*