Osmani/ A do arrijë Osmani ta shpëtojë familjen e tij nga mongolët?

Béteja me Mongolët vijon të jetë e àshpër dhe gjàkdérdhëse. Kësaj here bëhet fjalë për rrézikun e jetës së Baturit. Ky i fundit është kapur mízorisht nga komandanti i Mongolëve, Ballgai. Ky i fundit kércenon të gjithë fisin e Kajive me jetën e Baturit në rast se ato nuk tregojnë vendndodhjen e Osmanit. Për ta vërtetuar më shumë kércenimin e tij ai u flet njerëzve të fisit teksa i vë Baturit thíkën në fyt. Gjendja e rénduar e Baturit do bëjë që nëna e tij, Zuhre, të reagojë për të shpëtuar të birin por ajo  ndalohet  nga të pranishmit.

Pasi i vendos kushtëzimet fisit, Ballagi shkon edhe prét vendimin e tyre në çadrën e Dyndar Beut. Duke mos parë zgjidhje tjetër, Selxhani mendon dhe vepron sipas kokës së saj edhe pse plani i saj është kuptuar nga Baturi dhe i kërkon ta ndalojë në moment. Ajo shkon ti përgatisë një pije gjoja për t’ia ofruar Ballgait por brenda i hedh një dòzë të mjaftueshme hélmi sa për ti marrë jetën atij. Sapo ja servir Ballgait i lindin dyshíme dhe i kërkon Selxhanit fillimisht ta pijë atë fillimisht. Selxhai heziton dhe Ballgai e kupton se çfarë donte të bënte. Ai e gòdet dhe e paralajmëron për të fundit herë se në téntativen e rradhës ai do i présë kokën.

Nga ana tjetër ndodhet i shumëkërkuari i Mongolëve dhe i Kaijve, Osmani. Ai vetë ndodhet në një vend të panjohur për të, i rrethuar me përsona të cilët po i shikon për herë të parë. Osmani shikon rreth e rrotull vetes disa njerëz thuajse të moshuar, të kàrakterizuar nga mjekrat e tyre të bardha. Duket se qëllimi i tyre nuk është aspak dashakéqas për më tepër ato do e ndihmojnë duke e çuar drejt diçkaje me shumë vlerë.

Pa e dituar as ai vetë, Osmanit i vjen para duarve një nga gjërat më të papritura që mund të bëhen shkak për shpëtimin e të dashurve dhe fisit të tij. Mjekërbardhët dorézojnë para Osmanit ‘Ligjet e Xhengiz hanit’. Me ato ligje udhëzohen Mongoët për të vendosur të parion e tyre dhe ligje që nuk mund të cénohen nga askush. Pa humbur kohë, Osmani niset drejt fisit të Kajive duke shpresuar sërish se do ia dalë të ndalojë një tjetër dràmë dhe trònditje për tokat e tyre të shenjta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*