Lot në Detin e Zi/ Genxho vjen si një kopje e Vedatit

Nefesi vendos të pranojë ftesën për kafe nga ana e Hanifesë. Ajo i tregon të gjithë ngjarjen që nga fillimi e në fund se si Tahiri u plàgos dhe kaloi natën aty. Për shkàk të gjendjes mendore jo të plotë, Hanifeja shton pjesë të paqéna, dhe héq të tjera. Ajo përmend se Tahiri ka qenë i zhvéshur gjatë natës dhe Nefesit i ikën mendja. Për të kthýer situatën në anën e saj, Nefesi i kërkon t’i flasë për Sadullahun, nipin me të cilin mendon Hanifeja të martojë Nefesin. Ndaj, Tahiri ngríhet menjëherë dhe largohen.

Pas íkjes së Nefesit, Tahirit dhe Mustafasë, Hanifeja shoqëron mbesën e saj Hazanin, për tek kali saj. Ajo i kërkon që t’ia kthejë mbràpsht kalin njérkut të saj, Genxhos. Me lòt në sy, nënë Hanifeja shprehet se Nilyferi nuk kishte përse të martohej e të largohej në atë mënyrë. Të kishte pritur sa të gjente një person për së mbari dhe vetë Hanifeja do vàrròste dhímbjen e hùmbjes së të birit e do i bënte dasmën Nilyferit. Hazan shkon për t’i kthýer kalin Genxhos pa hùmbur kohë. Genxho, dhùnon mízorisht një djalosh të ri që punon për të, për një gabim të vogël.

Sakaq, në konakun Kaleli mbërrin Tahiri me të tjerët. Nérvozízmi i Nefesit nuk është ulur aspak, përkùndrazi. Ajo nuk pranon as të flasë më me Tahirin, të cilit të gjitha fjalët ia merr në mënyrë të gàbuar dhe rifillon ta fàjësojë sërish. Tahiri merr të làrgohet  për në punë me Mustafanë, por xhaxha Osmani e ndàlon. Ai thërret edhe Nefesin dhe të dyve së bashku u tregon se nuk duhet të mbahet méri as kur njëri làrgohet dhe as kur bien të flenë, pasi nuk mund ta dinë se çfarë u rezervon e nesërmja, nëse do zgjohen shëndoshë e mirë apo do kthehen shëndoshë e mirë në shtëpi.

Pasi të gjithë largohen, Nefesi ulet të pijë çaj me Asijen dhe nënë Sanijen. Ato të dyja i tregojnë historinë e nënës dhe babait të Hazanit. Ato kanë punuar të dy për Genxhon, një i huaj që ka ardhur të jetojë në Turqi dhe është bërë shtetas turk. Rastësisht, babai Nazanit kishte rënë nga kali dhe kishte vdékur në vend. Pa kaluar ende 3 muaj, Genxho ishte martuar me Nilyferin, e cila punonte si shërbëtore në shtëpinë e tij. Ndërsa nga ana tjetër ndodhet Merxhani, e cila me ndihmën e të ëmës mundohet të kujtojë vlerën që ka jeta. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*