Krizë në showbizin turk, nuk do të ketë më seriale?

Ngjarjet e fundit kanë rrezìkuar prodhimin serial turk. Shumë fansa u zënë në panìk, nga frìka se nuk do të kishte më shfaqje televizive. Por a është në të vërtetë rasti dhe a duhet të ketë frìkë nga ndryshimi? Dua të them, është ndoshta për të mirë, apo jo?

Gazetarja Sina Kologlu analizoi mundësitë e eksportimit të emisioneve televizive turke dhe erdhi në një përfundim zhgénjyes. Nuk do të ketë shitje si më parë.  Aktualisht ka një rënie të mprehtë të të ardhurave nga reklamat televizive kudo. Rënia mesatare është 50-75%.

Ende nuk ka seri të reja, dhe  ato të vjetra që nuk sjellin audiencën. Produktet e importuara mund të plotësojnë kërkesën për përmbajtje, por kanalet televizive nuk kanë para për shkàk të të ardhurave më të ulëta nga reklamat.

Në muajt e ardhshëm, krìza ekonomike vetëm do të rritet. Shitjet e serialeve turke jashtë vendit janë në rënie. Ka shumë pak blerje të reja. Serialet e vjetra që janë blerë me mundësinë e ritransmetimit janë hedhur në ajër.

Vini re se analiza e Sina Kologlu do të thotë një lajm shumë i kéq për sektorin e TV në Turqi. Tregu i brendshëm po zvogëlohet për shkàk të krìzës ekonomike, e njëjta gjë ndodh me shitjet jashtë vendit. Dhe kjo do të thotë që kompanitë nuk do të jenë në gjendje të prodhojnë sa më shumë shfaqje televizive siç kanë lëshuar më parë. Alternativa e vetme e mundshme është bashkëpunimi me platformat dixhitale, të cilat bëhen jo një mjet për të gjeneruar të ardhura shtesë, por një mjet për të mbijetuar.

Në Turqi, platforma dixhitale lokale Blu TV dhe platforma ndërkombëtare Netflix janë duke filmuar në mënyrë aktive serialet.  Projektet e Netflix të Turqisë kanë marrë një përgjigje pozitive në të gjithë botën, që do të thotë se platforma synon të rrisë prodhimin e serive lokale në të ardhmen e afërt. Sipas informacionit paraprak, gjatë 12 muajve të ardhshëm do të fillojë puna në të paktën 20 projekte të reja, mes tyre seriale, shfaqje realiteti, dhe stand-up komedi.

Por nuk është vetëm Netflix që ka hyrë në tregun turk. Siç u bë e njohur, Amazon Prime bleu pesë seri të kanalit D, mes tyre projektin e famshëm “Cili është krìmi i Fatmagulit”. Vini re se sipas drejtorit ekzekutiv për shitje për të huaj të kanalit televiziv ‘Kanal D’ Kerim Emrah Tuna, kontrata me Amazon nuk është ekskluzive, dhe ata gjithashtu lidhën një marrëveshje për shitjen e shfaqjeve televizive me një tjetër platformë dixhitale, të cilën ai nuk mund ta emërojë akoma. Ndoshta do ta shohim edhe projektin legjendar të Netflix.

Kompania televizive Ay Yapim po konsideron gjithashtu shitjen e katalogut të saj të shfaqjeve televizive në platformat dixhitale. Ndër hitet e kompanisë janë projekte të tilla si ‘Dashuri e Ndaluar’, ‘I Inflirtuari’, ‘Çukur’, ‘Dashuri e Pafund’ dhe shumë të tjerë.  Duket sikur njëra derë të mbyllet, do të hapet një derë tjetër. Numri i serialeve në turqi do të zvogëlohet, por ato do të jenë me cilësi më të mirë.

Gara e çmendur për fitim të shpejtë do të marrë fund. Për më tepër, platformat dixhitale do t’u lejojnë pajtimtarëve të saj të shikojnë seri të reja me shikuesit turq. Ky nuk është fundi, por një fillim i ri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*